Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. május 20., hétfő
Tavasbarlang

A Magyarországon egyedülálló barlang nagy részét csónakban ülve járhatjuk végig. A tavasbarlang nem látványos cseppköveiről híres, hanem a rendkívül hangulatos föld alatti csónakázásáról. A 2015 elején átadott új fogadóépületben interaktív kiállításon ismerhetjük meg a barlangok izgalmas világát.

A tavasbarlang látogatása

Tapolca utcái és házai alatt több kilométer hosszúságú barlangrendszer rejtőzik. Ennek egy kis része a látogatható, kiépített tavasbarlang.

 

Kútásás közben 1903-ban fedezték fel a barlangot, és hazánkban elsőként, villanyvilágítás mellett lehetett megtekinteni 1912-től. 1938-ban tették lehetővé a csónakos felfedezést a barlangban.

 

A karsztvíz által kialakított barlangrendszer 270 méter hosszú szakasza járható be szárazon és vízen. A bejárati épületből lépcsősoron keresztül érünk le egy tágas terembe, innen még egy-két másik terembe is bekukkanthatunk, néhol már vizet is látunk, de a fő szenzáció a szűk, hangulatosan kivilágított, vízzel borított járatokban való csónakázás. A csónakban ülve magunknak kell eveznünk, ami nem is mindig egyszerű a több helyen nagyon leszűkülő járatokban, sokszor csak kézzel tudjuk magunkat előre lökni.

 

A csónakkal járható szakasz közel 150 méter hosszú, igazából a gondot nem a hosszúsága, hanem a barlang rendkívüli népszerűsége okozza. Nyáron gyakran előfordul, hogy akár egy-két órát is várakozni kell, először a bejutásra, a fogadó épület előtt, aztán pedig a barlangban, üres csónakra várva. Érdemes a délutáni órákra időzíteni a látogatást, akkor elméletileg kevesebben vannak, de sor szinte bármikor kialakulhat.

 

A barlangban télen-nyáron kb. 18 Celsius fok van, fázósaknak is elég egy könnyű pulóver. Nyáron akár papucsban is mehetünk. A barlangot önállóan felfedezhetjük, amennyiben nincs sor 20 perc alatt végig járható.

 

Az utóbbi években elvégzett nagyarányú felújítások, korszerűsítésekmég vonzóbbá teszik a tavasbarlang látogatását. Az új fogadóépületben interaktív kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 10 termen át kalauzolja végig a látogatókat a szakvezető, élvezetes módon fedezhetjük fel a barlangok izgalmas, rejtélyes világát. A gyerekek kúszóbarlangban próbálhatják ki barlangász képességeiket, és a kivetítőkön 3D kisfilmek tájékoztatnak a barlangok kialakulásáról, formáiról, élőlényeiről. A moziteremben egy látványos háromdimenziós film megtekintése teszi fel a koronát az új kiállításra, természetesen 3D-s szemüveget biztosítanak minden látogatónak.

 

A barlangba a kiállítás megtekintése után mehetünk le, összesen 1,5 órát szánjunk a látogatásra. A barlangi csónakázás végén a kis belső udvaron játszótér és mászófal várja a kicsiket.

1800-2500 Ft

Tapolca, Kisfaludy Sándor u. 3.

725x90

Még több szabadidős program:

Az Akarattyai Magaspart, más néven a Kisfaludy sétány a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb kilátója.
A vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban áll Balatonboglár város legismertebb jelképe, a Gömbkilátó.
Fa és üveg alapanyagok felhasználásából született meg, ékköveként az északi partnak, és az ide látogató kedves vendégeinknek.
A tavasbarlang nem látványos cseppköveiről híres, hanem a rendkívül hangulatos föld alatti csónakázásáról.
A Balaton-felvidék legszebb román stílusú falusi temploma Felsőörsön, Veszprém és Alsóörs között található a falu közepén.
A Balaton-felvidék legismertebb műemléke, a Tihanyi-félsziget egyik magaslatán épült, sokfelől jól látható bencés apátság.
Balaton-felvidék egyedülálló, multifunkciós úti célpontja, kedvelt kirándulóhelye.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park mintamajorja. Egy szelet vidéki élet, természet és nosztalgia.
Már a parkolóból is impozáns látványt nyújt, az előttünk magasodó, szabályos koporsó alakú, kopár tetejű vulkáni tanúhegy.
Egyedülálló természeti látnivaló, az úgynevezett kőtengereket látható.
300x250