Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 26., péntek

~16 fokos a Balaton, te hány foknál mész bele fürdeni?

Hány foknál érdemes belemenni a Balatonba? A túl hideg víz nem csak kellemetlen lehet, de veszélyes is a keringési rendszerre, de mennyi az annyi?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint 2018. április 22-én, vasárnap Tihanyrévnél 13, Balatonakalinál 16, Siófokon pedig 18 Celsius fokos volt a Balaton vízhőmérséklete. Csütörtökön néhány fokkal még hidegebb volt a víz, de akadtak, akiknek ez sem jelentett akadályt, és megkezdték a korai strandszezont. Az Időkép kameráján látszik, ahogy a 14 Celius fokos vízben mártóztak meg Csopaknál:

Teljesen változó, hogy ki hány fokos vizet érez kellemesnek: míg egyesek lazán úsznak a 16-18 fokos vízben, addig mások 25 fokos vízhőmérséklet alatt vacognak. És vannak, akik az extrém jeges fürdőzést sem vetik meg, így van ezzel Kornél is, aki a télen 81-szer is fürdött a Balatonban.

Az egészségügyi szempontokat nézve hány fokos vízben számít biztonságosnak a fürdőzés? Dr. Csuth Ágnes családorvos a webbetegnek adott nyilatkozatában elmondta: mintegy 10-15 Celsius fok alatt veszélyes lehet a hideg vízbe esni vagy bemenni a vízbe, ilyen hőmérséklet alatt fokozódik a kihűlés veszélye és a keringési zavarok esélye is nő. A hideg vízben mintegy 25-ször gyorsabban veszti el a test a hőt, mint a hideg levegőn.

Nektek mi volt eddig a leghidegebb víz, amiben fürödtetek? Hány fokos vízhőmérsékletnél terveztek először csobbanni a Balatonban?

Forrás: Időkép, Webbeteg

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!