Zongora avató a malomban - Balaton Televízió hírportál

Zongora avató a malomban

A gyulakeszi Csigó malomban Érdi Tamás zongoraművész koncertjével avatták fel a Leader pályázati támogatással beszerzett 12,7 millió forint értékű japán Kawai zongorát.

Az esten játszott a Csigó Art Fest állandó fellépő testvér párosa, a nemzetközi színpadokat is meghódító Jávorkai Sándor hegedű-, és Jávorkai Ádám csellóművész, valamint a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola növendékei ugyancsak bemutatkoztak. Bartunek Katalin háziasszony elmondta, hogy a Leader Vulkánok Völgye egyesület által kiírt pályázaton sikerrel indult a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány, de kaptak segítséget a pályázatíráshoz, továbbá támogatóktól is. Csiza Elemér a Leader Vulkánok Völgye Egyesület munkaszervezet vezetője reményei szerint a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém program sikeréhez hozzájárulhat a most beszerzett zongora is. Can Togay János filmrendező, költő, diplomata, egyetemi tanár részt vett a Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém pályázat elkészítésében. Amint elmondta, azon dolgoznak, hogy sikerüljön a balatoni térségnek és Veszprémnek a régiót újra pozicionálni, úgy, hogy az egy látható kulturális régió legyen.

Rák Csaba zenetanár a zongorát bemutatva arról beszélt, hogy micsoda örömet látott Bartunek Katalin arcán, amikor megérkezett a zongora. Amint elmondta, a 90 éves zongoragyár terméke a világ egyik legnépszerűbb márkáját képviseli a művészek között is. Hangsúlyozta, hogy nagyon jó helyre került a zongora a Csigó malomba.

Az új Kawai koncertzongorát Érdi Tamás zongoraművész avatta fel

 

Horváth Ernő, az esemény védnöke a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöki kabinetjének vezetője az esemény fővédnökét, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselőt képviselve elmondta, hogy mindannyiuk számára nagy örömet jelent, hogy sikerült megvásárolni a zongorát. A jövőben azon is dolgoznak majd, hogy a malom egy kulturális központ lehessen.

Bedő Lajos védnök, a Leader Vulkánok Völgye Egyesület elnöke szerint egyértelmű volt a projekt sikere, garanciát jelentett arra a helyszín. Katalin személyisége és a világszínvonalú események sora. Horváth Ernő és Bedő Lajos együtt vágta át a zongorára kötött nemzeti színű szalagot, majd Érdi Tamás Prima Primissima-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész avatta fel játékával a zongorát. Az esten É. Szabó Márta mutatta be fiáról és annak pályájáról írt, Akinek a madarak is Chopint énekelnek című kötetét, amelyet dedikált az érdeklődőknek, majd szokás szerint borkóstolóval zárult a program.