Zenemúzeum nyílt Gyenesdiáson

Keszthelyről a „szomszédba”, Gyenesdiásra költözött a Surbi’s Zenemúzeum, amelyben több mint 600 különleges hangszer, főként verkli látható.

 

A svájci Hansjörg Surber műgyűjtő és felesége, Irina az önjáró zeneeszközöktől a gramofonokig tár a látogatók elé mára szinte feledésbe merült kultúrtörténeti csodákat, 50 és 200 év közötti, jobbára ma is működőképes tárgyakat felvonultatva.

Hansjörg Surber műgyűjtő, tulajdonos, Surbi’s Zenemúzeum: „Ez a múzeum egyedülálló Magyarországon – fogalmazottHansjörgSurber – elárulva azt is: 12 éves kora óta gyűjt zenélő eszközöket. Akkor az első zsebpénzéből vásárolt egy zsebgramofont, évekkel később pedig egy automata zongora került a birtokába, örökség révén. Később egyre gyarapodotta gyűjtemény, közben pedig rengeteg tanult a technikáról, a zenei eszközök történetéről és a muzsika fejlődéséről.”

A 2009 óta feleségével Magyarországon élő, eredetileg villamosmérnökként dolgozó, számos nemzetközi verklitársaságban is tag Hansjörg Surber a 10 éves Keszthelyi Verklifesztivál alapítója is egyben. A gyűjtő elárulta azt is: akik belépnek a múzeumba, felfedezhetik a mechanikus zenegépek világát azokból az időkből, amikor még nem volt rádió és lemezjátszó. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere a megnyitón kiemelte: büszkék arra, hogy újabb gyöngyszemmel gazdagodott a település.Ez egyben mutatja azt is, hogy a nagyközségben „elsődleges a kreativitás és az innováció”.

Gál Lajos polgármester, Gyenesdiás: Ez mind-mind adja azt, hogy a nyitott közösség mennyi értéket tud idevonzani. Gyenesdiás ettől erős, ésaz ilyen családoktól s gyűjteményektől van jelene és lesz jövője is.”

A múzeumban egy időben maximum 10 ember tartózkodhat. Az érdeklődők díjmentesen léphetnek be. Őket előre egyeztetett időpontban tárlatvezetéssel kalauzolják körbe a két emeleten elhelyezett különleges hangszerek között.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Tavaszig zárva lehet

C sak április elejétől látogatható a Kis-Balaton Látogatóközpont, a vörsi tájház keddtől vasárnapig fogad vendéget előzetes bejelentkezéssel. A Lóczy-barlang Balatonfüreden pénteken és szombaton 10 óra

tovább olvasom »

Bezár a füredi jégpálya

Viszont Szombat este egy fergeteges JÉGDISZKÓVAL zárják az idei korcsolyázó szezont Természetesen még Vasárnap, Hétfőn és Kedden is várnak mindenkit. Gyertek és használjátok ki az

tovább olvasom »

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250