Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. június 24., hétfő

Versmondással emlékeznek

Latinovits Zoltán, a “színészkirály” emlékére versmondóversenyt rendez június 3-án és 4-én a Latinovits Emlékmű Alapítvány Balatonszemsen, ugyanitt a Magyar Versmondók Egyesülete Petőfi versekkel emlékezik a 200 éve született költőre A csillagok milliárdján című versmondó versenyén – közölték a szervezők.

A közlemény szerint a hétvégén 28. alkalommal lépnek színpadra a Kárpát-medencéből érkező középiskolás és felnőtt versmondók  Balatonszemsen, a  Latinovits Művelődési Házban, hogy verseléssel emlékezzenek az 1976. június 4-én elhunyt színészlegendára.
Ezt követően a verseny résztvevői a balatonszemesi sírkertben megkoszorúzzák Latinovits Zoltán, valamint a Latinovits Művelődési Ház egykori igazgatója, Csonka Márta sírját, majd Lutter Imre előadóművész vezetésével emlékeznek Kiss Lászlóra, a Latinovits Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete alapító elnökére. A Latinovits-verseny döntőjére vasárnap kerül sor, ezt követően hirdetik ki, hogy ki kapja meg idén a Latinovits-díjat.
A közlemény szerint ezen a hétvégén ugyancsak Balatonszemesen rendezik meg A csillagok milliárdján című versmondó versenyt, amelyen Petőfi Sándor verseivel lépnek színpadra a versmondók.
A programokat a Nemzeti Kulturális Alap, a Petőfi Kulturális Ügynökség és Balatonszemes Önkormányzata támogatja, a Petőfi 200 bicentenárium keretében.
Latinovits Zoltán 1976. június 4-én, 44 évesen a balatonszemesi vasúti átjáróban vesztette életét. A helyi temetőben helyezték örök nyugalomra, Szemesen 1984 óta működik a Latinovits Zoltán Emlékmúzeum, amely pályáját mutatja be fotók, és dokumentumok tükrében. A községben áll Melocco Miklós által készített szobra, és emlékére évente versmondó találkozót és versenyt rendeznek.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Iskolai szünetek 2024/25

  Iskolai szünetek a 2024/25 tanévben Őszi szünet 2024. Az őszi szünet 2024-ben október 26-tól november 3-ig fog tartani. Téli szünet 2024. A téli szünet 2024-ben december 21-től

tovább olvasom »

Szólj hozzá!