Tisztul a Balaton, ez látszik a műholdról

A NASA és az amerikai Stanford Egyetem kutatói a Landsat műholdak felvételei, adatai alapján megállapították, hogy a Balaton vízminősége javul.

A kutatásban összesen 33 ország 71, 100 négyzetkilométernél nagyobb tavát vizsgálták meg. A vizsgálat során azt is figyelték, hogy minél jobban különbözzenek a fizikai körülmények. Ezek után huszonnyolc évnyi fotót, összesen 32000 nyári felvételét elemezték ki az erős infravörös jeleket keresve.

Ugyanis a fitoplankton virágzásakor megnő a klorofill koncentrációja, a klorofill a kék és a vörös hullámhosszakat elnyeli, a közeli infravörös sugárzást (és a zöldet) viszont visszaveri. Az intenzív algavirágzás idején tehát az infravörös felvételeken erős infravörös visszaverés látható.

Az 1984–2012 közötti vizsgált időszakban a nyári maximális algavirágzás a vizsgált 71 tó közül 48-nál növekedett, míg hat tó esetében tapasztaltak javulást, ezek egyike a Balaton – írja az index.hu.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Versmondással emlékeznek

A közlemény szerint a hétvégén 28. alkalommal lépnek színpadra a Kárpát-medencéből érkező középiskolás és felnőtt versmondók  Balatonszemsen, a  Latinovits Művelődési Házban, hogy verseléssel emlékezzenek az 1976.

tovább olvasom »

Másodszor is Zam Jam

Azt írták: a vízparti Mol színpadon Németh Jucival, Kiss Tiborral és Keleti Andrással lép fel a Budapest Bar, Presser Gáborral, valamint Karácsony Jánossal a Csík

tovább olvasom »

Szólj hozzá!