Telet nyitnak - Balaton Televízió hírportál

Telet nyitnak

Egyre több a program, a szolgáltatás Badacsonyban és Szigligeten ősszel és télen

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az őszi, téli szezonban egyre szaporodó események mennyivel több vendéget vonzanak-e a Balaton észak-nyugati partszakaszára, de a vendégfogadással foglalkozók szerint elindult valami. Az önkormányzatok és a vállalkozók, a vendégfogadásból élők és a borászok rendületlenül küzdenek, hoyg négy évszakossá tegyék a tavat.

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke úgy véli, a Balaton szempontjából hosszútávon az egyetlen lehetőség erősíteni az őszi, téli és a tavaszi szezont. – Egyre több önkormányzat és turisztikai szolgáltató látja be ennek fontosságát és egyre több szolgáltatás várja a turistákat ezekben az évszakokban. Szigligeten kilenc éve fogalmaztuk meg szlogenünket: „egész évben Szigliget”. Az önkormányzat folyamatosan keresi ehhez a partnereket. A Szigligeti Turisztikai Egyesülettel, helyi vállalkozókkal közösen egyre több programmal – mint a Szüreti vigadalom, Süllőfesztivál, karácsonyfa állítás a Balatonba, Újévi Csobbanás, Várfesztivál, futóversenyek – és ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal, a nyitva tartó vendéglátó egységekkel, téliesített szálláshelyekkel, a strandon szaunával, télen műjégpályával várjuk a vendégeket. Ezek a programok nem csak Szigligeten növeli a turisták számát, hanem a térségben is. Egy-egy jó program, szolgáltatás miatt a falunkba érkező vendégek nem csak Szigligeten töltik meg a szálláshelyeket, hanem a környező településen is, hiszen kíváncsiak a környező települések szolgáltatásaira is. Ez tapasztalható a Tihanyi Garda fesztivál, a Tapolcai Pisztráng fesztivál vagy éppen a Balatonlellei téli rendezvények esetében is! Az a folyamat, amely végén egész éves Balatonról tudunk beszélni, elkezdődött. De ne várjuk csodákat, mert még hosszú út áll előttünk. A jelenleg zajló fejlesztések nagy része már ezt a célt fogalmazta meg. Amennyiben idővel egyre több ilyen szolgáltatás lesz, és ha ezek harmonikusan kiegészítik egymást, akkor tudják majd a vállalkozók rentábilisan egész évben működtetni szolgáltatásaikat. Ez nem utópia. Ennek komoly realitása van, hiszen tapasztaljuk, hogy örömmel jönnek egy-egy programra a turisták a jelenleg még sokak számára holt idénynek tartott téli időszakban is – mondta Balassa Balázs.

Sall Csaba, a Midi Tourist Kft. ügyvezető igazgatója szerint a badacsonyi szezon hosszabbító törekvéseknek köszönhetően bizonyos mértékben valóban emelkedett a vendégek száma a városban az őszi, téli, tavaszi hónapokban. – Azonban csak a hétvégi, egy, legfeljebb két éjszakára érkezők száma nőtt valamelyest. Jó a helyi Nyitott pincék program, az, hogy mindegyik hétvégén legalább egy-egy borászat nyitva tart, látogatottak a borvacsorák, azonban jó lenne, ha három-öt napos programokat lehetne kihozni ezekből. Szálláshely van, de nem nagy üzlet a vendéglátónak egyetlen éjszakára felfűteni a házat, legfeljebb abban a reményben, hogy a vendég jól érzi magát és nyáron majd visszatér. Kedves és jó lehetőség a szigligeti műjégpálya, a szauna, ott helyben valószínűleg rásegít a téli turizmusra, de Badacsonyban ennek nem érezhető a hatása, legfeljebb az itteni, helyi boros eseményeké. A novemberi, decemberi, januári balatoni turizmusban nem hiszek, legfeljebb a szállodák profitálhatnak azokból. Pedig csodálatos a téli Balaton, sok túra lehetőség van itt a környéken és egy kicsit távolabb is. A vendégeknek mindig ajánljuk, hogy látogassanak el Sümegre, Keszthelyre, Tihanyba, Tapolcára, nagyjából egyharmaduk él is a lehetőségekkel – mondja Sall Csaba, aki az ország első magán utazási irodáját nyitotta meg 1982-ben. Azóta beutaztatással, belföldi szállás közvetítéssel foglalkozik.

A szigligeti Villa Kabalát, az egykori Farkas villát most Fölföldi Péter üzemelteti az önkormányzattól párjával. Péter úgy véli, jó irányba halad az idegenforgalom, sok olyan rendezvény van, amely a téli forgalmat is erősíti. – A legfőbb cél szélesíteni a szezont, azt az időszakot, amikor vendég érkezik a vidékre. Úgy szoktuk mondani, hogy nem a nyarat zárjuk, hanem telet nyitunk. A villa bisztróként is üzemel télen és nyáron, a gasztronómia erősíti a szállás forgalmat és viszont. Alkalmanként programokat is szervezünk, most, 15-én például karácsonyi kézműves vásárt rendezünk helyi termelőkkel, kézművesekkel. Tapasztaljuk, hogy sok nyaraló tulajdonos leutazik a településre a téli időszakban is, a jégpálya és a szauna vonzó számukra, biztos program. Augusztus huszadika után már nem húzzák le a rolót a Balatonnál, hiszen itt van az októberi Süllőfesztivál és karácsonykor, Szilveszterkor minden évben jó a forgalom, úgyhogy jóformán csak egy hónapot kell túlélni. Visszaesik közben nyilván a vendégek száma, de néhány asztallal és szobával túl lehet élni a csendesebb időszakokat – mondja Fölföldi Péter.