Forrás: life.hu
Körömkefével sikáljuk le a birsalmákat, héjastól daraboljuk fel, eltávolítva a magházat. Kevés vízzel tegyük fel főni, néha keverjük meg. Amikor jó puha, botmixerrel pürésítsük, vagy törjük át szitán. Ízlés szerint tegyünk bele cukrot és kis lángon főzzük tovább. Vigyázzunk, könnyen leéghet, praktikus teflon edényben főzni. Kevergessük sűrűn. Amikor barnás a színe és sűrű, merjük ki kis lapos edényekbe, esetleg tálcára. Keverhetünk bele különféle aszalványokat, mazsolát, áfonyát, sárgabarackot, kandírozott citrom- vagy narancshéjat. Nagyon finom lesz dióval, mandulával ízesítve is. Tegyük a radiátorra és amikor egy-két nap múlva megkeményedett a teteje, óvatosan borítsuk tálcára, szárítsuk meg a másik felét is. Naponta forgassuk, amíg jól ki nem szárad. Utána csomagoljuk folpackba, a hűtőben sokáig eláll majd.