Négykezesek és operák - Balaton Televízió hírportál

Négykezesek és operák

A gyulakeszi Csigó malomban rendezett Csigó Art Festet Ötvös Csilla szoprán operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház Bartók- Pásztory-díjas magánénekese és tanítványai nyitották.

A háziasszony, Bartunek Katalin elmondta, hogy többszöri próbálkozás után a Vulkánok Völgye Egyesület segítségével sikerült támogatáshoz jutni egy koncert zongora vásárlása céljából. – Remélem, hogy a szezon végéig sikerül módot találni rá, hogy megvásárolhassuk a hangszert, a pályázat ugyanis utófinanszírozást biztosít – mondta Bartunek Katalin. A kilencedik éved nyitója apropóján hozzátette, hogy akit fellépésre felkértek az elmúlt években, azon művészek mindegyike mindent elkövetett azért, hogy felléphessen a családias hangulatú kis koncertteremben. Immár harmadszor érkezett ide Ötvös Csilla, aki örömét fejezte ki, hogy itt testközelből láthatják a művészek a közönséget, a reakciókat. A magánénekes és tanítványai ízelítőt adtak Mozart, Puccini, Offenbach, Csajkovszkij, Erkel, Delibes műveinek áriáiból. A fesztiválnyitón közreműködött Nzala Fanny Dorotthy, Sütöri Ágnes, Bóka Kristóf, Farkas Tamás, Hegedűs Iván, zongorán Hegedűs Valér zongoraművész kísért az esten.

Másnap a sok elismerés, nemzetközi díj birtokosai, a szabadkai Görög művész nővérek adtak fergeteges négykezes zongora koncertet. A Csigó malomban másod ízben fellépő Görög Enikő és Noémi zongoraművész testvérpár pillanatok alatt közvetlen hangulatot teremtett a közönséggel. A nővérek tíz éve foglalkoznak két zongorás és négykezes darabokkal, ez idő alatt sok zeneszerző megismerte őket, dedikáltak nekik eredeti műveket és átiratokat. Sok más mellett Iván Sára Kodály: Háry János című daljátékát írta át részükre, a Görög testvérpár a fantáziából is adott kóstolót. A közönség hallhatta tőlük Aleksandar Vujić szerb körtáncát, a kolot, Debussy kis szvitjét. Gluck: Boldog lelkek táncát az Aladdin című film betétdalát, amelyet a kortárs szerző, Milica Ilić írt át négy kézre a nővéreknek. Felforrósodott a hangulat a Libertangotól, amely sikere érdekében a lányok jó értelemben véve kissé szétszedték a zongorát és a siker nem is maradt el.

A fesztiválon legközelebb július 12-én a Virágok világa című, pódium színpadi előadás keretében a Németh István Péter kortárs költő verseiből összeállított virágcsokrot Bodza Klára dalénekes színesíti virágénekekkel. Az est háziasszonya és a költő beszélgető társa Bayer Ilona újságíró lesz. Az esemény keretében T. Szabó László festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás. Másnap Lélekhangok hegedűre és gordonkára címmel klasszikus és kortárs műveket, valamint improvizációkat ad elő Szirtes Edina Mókus hegedűművész és Rohmann Ditta gordonkaművész.