A hűvösebb idő beálltával az ember szívesebben matat, süt-főz a konyhában, mint mikor a kinti időjárás is egy kemence belső teréhez hasonló. Mostanság a telek sem a régiek, de azért a hőfok olyanra mérséklődött, hogy jól esik a konyha melege. Főleg, ha gyerekekkel van tele!
Nagyon-nagyon szeretek az ifjúsággal együtt tüsténkedni a konyhában!
Miért? Mert egyszerűen elkápráztatnak! Nyíltak, őszinték, tudásra éhesek, kotnyelesek és tudálékosak. És mert minden gyerek ellentmondást nem tűrően állítja, ha kérdezem, hogy tört-e már fel tojást, hogy: IGEN! Legyen ez akár igaz is!
Mikor finoman érdeklődöm, hogy szoktak-e anyának segíteni a konyhában, mindenkinek az a válasza, hogy természetesen! Aztán, amikor arról kezdek el beszélni, hogy a mosogatás is a főzés része, akkor nagy-nagy hallgatások jönnek!
Szóval, szeretek gyerekekkel együtt lenni a konyhában. A konyha egy olyan terep a számukra, ahol titkokat osztanak meg, ahol szerelmek derülnek ki, ahol olyan dolgokat tudok meg a tésztakígyó sodrása közben, amit egy pszichológus is megirigyelne…
Az ünnepek közeledtével talán több idő marad a konyha melegében a gyerekekkel való időtöltéshez.
Nem kell állandóan izgalmas program, nem kell a folyamatos és kényszeres ingergazdag szórakoztatás a gyereknek, higgyék el, egy sütéssel eltöltött délután vetekszik bármelyik szabadulós szobás attrakcióval!
Persze, adja magát a kérdés: mit lehet sütni a gyerekekkel?
Ez sok-sok tényezőtől függ: például, hogy milyen korú, nemű a gyerek, mennyi tapasztalattal bír a konyhában, mennyire ismeri a konyhai eljárásokat, felismeri-e már az alapanyagokat?
De egy egyszerű kekszet biztosan össze tudunk dobni közösen. Csak kicsit fel kell turbózni, és máris karácsonyi lesz az a bizonyos keksz. Hogy a turbózás miből is állhat? Hát, például színezzük be a keksztésztát!
Színes karácsonyi keksz
Hozzávalók:
– 45 dkg liszt
– 22 dkg margarin, vagy vaj
– 30 dkg. cukor
– 2 db. tojás
– vanília
– csipet só
– különböző színű ételfestékek
Elkészítés:
A lisztet a zsiradékkal összemorzsoljuk, hozzáadom a cukrot, a vaníliát, a sót, a tojásokat és gyorsan összedolgozom, majd kb. 1 órára, folpackba csomagolva a hidegre teszem. Az idő lejártával egy gyúródeszkán elfelezem a tésztát. Az egyik felet félreteszem, míg a másikat két vagy három további részre osztom és a kívánt színűre festem az ételfestékkel. Ennél a fázisnál azt ajánlom, hogy takarjuk le a deszkánkat is folpackkal, és ha lehet vegyünk fel gumikesztyűt, mert a festék mindent megszínez…
Ezután a kapott színes darabokat tovább darabolom és tésztakígyókat, kukacokat gyártatok belőlük a gyerekekkel, majd kinyújtom a nem színezett tésztát. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a móka és a színes tésztakígyókat és kukacokat csak rászórjuk a kinyújtott tésztára. Össze-vissza! Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet még egy kis nyújtófával való áthengergetés és a formázás. Bármilyen kiszúróval dolgozhatunk, sosem lesz két egyforma kekszünk. Kb. 5-8 perc alatt 170 fokos sütőben megsütjük.
A színek megmaradnak, nem fakulnak ki, és persze jó mulatság!
Szerintem minden gyerek szereti az oreo kekszet! Akkor miért ne készítsünk belőlük oreo golyókat! A gyerekek egyébként is imádnak darálni!
Oreo golyó
Hozzávalók:
1 csomag (14 db) oreo keksz
10 dkg mascarpone
15 dkg fehér csoki
Elkészítés:
Az oreo kekszet összedaráljuk, majd kézzel hozzákeverjük a mascarponét. Egy kicsit ragacsos lesz a massza, de ez ne vegye kedvünket. Diónyi golyókat formálunk. Sütőpapírral bélelt tálcára tesszük és 2 órára hűtőbe rakjuk. Megolvasztjuk a fehércsokit és a golyókat belemártjuk. Hűtőben tároljuk. 10-12 db lesz belőle.
És a végére jöjjön a nagy kedvenc, a trüffel! Higgyék el, a kiskölykök imádják az ujjukról, a kezükről nyalogatni az odaragadt csokit!
Trüffel
Hozzávalók
225g étcsokoládé (min. 62% kakaótartalommal), apróra vágva, vagy csoki pasztilla
½ csésze habtejszín
1 teáskanál vanília kivonat
Lehetséges ízesítők:
mentalevél (1 csokor, szár nélkül, finomra vágva)
fahéj
kardammon (2 szem kardammon)
Amaretto likőr (1-2 evőkanál)
mandula kivonat (1 teáskanál)
A bevonathoz:
kakaópor
Elkészítés
Egy lábosban lassan forraljuk fel a tejszínt. Folyamatosan kevergessük közben.
Amennyiben ízesítőt is használunk, ilyenkor tegyük bele a tejszínbe, hagyjuk egy kicsit állni, majd szűrjük le. Tegyük a csokoládét egy tálba. Öntsük rá a tejszínt, adjuk hozzá a vaníliát, hagyjuk állni néhány percig, majd keverjük simára. (Ezzel el is készült az alapként szolgáló csokoládé ganache.)
Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe 2 órára, majd egy teáskanálnyi ganache-t a kezünkkel, gyorsan formázzuk golyóvá. Siessünk, mert a kezünk melege megolvasztja. Tegyük a kész golyókat egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és tegyük vissza a hűtőbe, majd hempergessük kakaóporba.
Madarász Ildikó