Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2025. szeptember 11., csütörtök

Mit süssünk a gyerekkel? Oreo golyó, színes keksz és a nagy kedvenc

A hűvösebb idő beálltával az ember szívesebben matat, süt-főz a konyhában, mint mikor a kinti időjárás is egy kemence belső teréhez hasonló. Mostanság a telek sem a régiek, de azért a hőfok olyanra mérséklődött, hogy jól esik a konyha melege. Főleg, ha gyerekekkel van tele!

Nagyon-nagyon szeretek az ifjúsággal együtt tüsténkedni a konyhában!
Miért? Mert egyszerűen elkápráztatnak! Nyíltak, őszinték, tudásra éhesek, kotnyelesek és tudálékosak. És mert minden gyerek ellentmondást nem tűrően állítja, ha kérdezem, hogy tört-e már fel tojást, hogy: IGEN! Legyen ez akár igaz is! 

Mikor finoman érdeklődöm, hogy szoktak-e anyának segíteni a konyhában, mindenkinek az a válasza, hogy természetesen! Aztán, amikor arról kezdek el beszélni, hogy a mosogatás is a főzés része, akkor nagy-nagy hallgatások jönnek!

Szóval, szeretek gyerekekkel együtt lenni a konyhában. A konyha egy olyan terep a számukra, ahol titkokat osztanak meg, ahol szerelmek derülnek ki, ahol olyan dolgokat tudok meg a tésztakígyó sodrása közben, amit egy pszichológus is megirigyelne…

Az ünnepek közeledtével talán több idő marad a konyha melegében a gyerekekkel való időtöltéshez.
Nem kell állandóan izgalmas program, nem kell a folyamatos és kényszeres ingergazdag szórakoztatás a gyereknek, higgyék el, egy sütéssel eltöltött délután vetekszik bármelyik szabadulós szobás attrakcióval!
Persze, adja magát a kérdés: mit lehet sütni a gyerekekkel?


Ez sok-sok tényezőtől függ: például, hogy milyen korú, nemű a gyerek, mennyi tapasztalattal bír a konyhában, mennyire ismeri a konyhai eljárásokat, felismeri-e már az alapanyagokat?
De egy egyszerű kekszet biztosan össze tudunk dobni közösen. Csak kicsit fel kell turbózni, és máris karácsonyi lesz az a bizonyos keksz. Hogy a turbózás miből is állhat? Hát, például színezzük be a keksztésztát!

Színes karácsonyi keksz

Hozzávalók:

– 45 dkg liszt
– 22 dkg margarin, vagy vaj
– 30 dkg. cukor
– 2 db. tojás
– vanília
– csipet só
– különböző színű ételfestékek

Elkészítés:
A lisztet a zsiradékkal összemorzsoljuk, hozzáadom a cukrot, a vaníliát, a sót, a tojásokat és gyorsan összedolgozom, majd kb. 1 órára, folpackba csomagolva a hidegre teszem. Az idő lejártával egy gyúródeszkán elfelezem a tésztát. Az egyik felet félreteszem, míg a másikat két vagy három további részre osztom és a kívánt színűre festem az ételfestékkel. Ennél a fázisnál azt ajánlom, hogy takarjuk le a deszkánkat is folpackkal, és ha lehet vegyünk fel gumikesztyűt, mert a festék mindent megszínez…
Ezután a kapott színes darabokat tovább darabolom és tésztakígyókat, kukacokat gyártatok belőlük a gyerekekkel, majd kinyújtom a nem színezett tésztát. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a móka és a színes tésztakígyókat és kukacokat csak rászórjuk a kinyújtott tésztára. Össze-vissza! Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet még egy kis nyújtófával való áthengergetés és a formázás. Bármilyen kiszúróval dolgozhatunk, sosem lesz két egyforma kekszünk. Kb. 5-8 perc alatt 170 fokos sütőben megsütjük.
A színek megmaradnak, nem fakulnak ki, és persze jó mulatság!

Szerintem minden gyerek szereti az oreo kekszet! Akkor miért ne készítsünk belőlük oreo golyókat! A gyerekek egyébként is imádnak darálni! 

Oreo golyó

Hozzávalók:

1 csomag (14 db) oreo keksz
10 dkg mascarpone
15 dkg fehér csoki

Elkészítés:
Az oreo kekszet összedaráljuk, majd kézzel hozzákeverjük a mascarponét. Egy kicsit ragacsos lesz a massza, de ez ne vegye kedvünket. Diónyi golyókat formálunk. Sütőpapírral bélelt tálcára tesszük és 2 órára hűtőbe rakjuk. Megolvasztjuk a fehércsokit és a golyókat belemártjuk. Hűtőben tároljuk. 10-12 db lesz belőle.

És a végére jöjjön a nagy kedvenc, a trüffel! Higgyék el, a kiskölykök imádják az ujjukról, a kezükről nyalogatni az odaragadt csokit!

Trüffel

Hozzávalók
225g étcsokoládé (min. 62% kakaótartalommal), apróra vágva, vagy csoki pasztilla
½ csésze habtejszín
1 teáskanál vanília kivonat
Lehetséges ízesítők:
mentalevél (1 csokor, szár nélkül, finomra vágva)
fahéj
kardammon (2 szem kardammon)
Amaretto likőr (1-2 evőkanál)
mandula kivonat (1 teáskanál)
A bevonathoz:
kakaópor

Elkészítés

Egy lábosban lassan forraljuk fel a tejszínt. Folyamatosan kevergessük közben.
Amennyiben ízesítőt is használunk, ilyenkor tegyük bele a tejszínbe, hagyjuk egy kicsit állni, majd szűrjük le. Tegyük a csokoládét egy tálba. Öntsük rá a tejszínt, adjuk hozzá a vaníliát, hagyjuk állni néhány percig, majd keverjük simára. (Ezzel el is készült az alapként szolgáló csokoládé ganache.)
Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe 2 órára, majd egy teáskanálnyi ganache-t a kezünkkel, gyorsan formázzuk golyóvá. Siessünk, mert a kezünk melege megolvasztja. Tegyük a kész golyókat egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és tegyük vissza a hűtőbe, majd hempergessük kakaóporba.

Madarász Ildikó

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250