Megújult négy falu iskolája - Balaton Televízió hírportál

Megújult négy falu iskolája

Lesencetomajon átadták a több mint 47 millió forintos energetikai korszerűsítéssel felújított Lesence Völgye Általános Iskola épületét.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő az avatási ünnepségen elmondta, hogy a fejlesztés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg, önrészt nem kellett hozzá tenni. – Ez azért fontos, mert a kistelepülések sokszor nehezen gazdálkodják ki a kis bevételből az önerőt, sőt, a pályázat megírását is átvállalta a megyei önkormányzat ezeknél a pályázatoknál. 2010 óta 21 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv. A népesség fogyás megállítása elindult, a magyar családok lehetőséget kaptak a megerősödésére és így több gyermek születik. De mindez nem valósulhat meg, ha a fiatalok nem szeretnének a faluban maradni, ezért írta ki a kormány a Magyar Falu Programot elsősorban az ötezer fő alatti településeknek – mondta Fenyvesi Zoltán és bizalmát fejezte ki, hogy a település a jövőben is jól ki tudja használni a pályázati lehetőségeket.

Mészáros László polgármester szerint a pályázat célja a négy település diákjait nevelő iskolaépület energetikai korszerűsítése volt. – Homlokzati és födém hőszigetelés, nyílászárók cseréje, napaelemes áramellátás megvalósítása, és egy gázkazán beépítése. A felújításnak több szempontból is van jelentősége. Megvalósul az energia hatékony üzemmód, megújuló energiaforrást hasznosítunk, arról nem beszélve, hogy az iskola építése óta, több, mint ötven éve nem volt ilyen jelentős felújítás.

A kivitelező Nyírő Károly vállalkozó, a műszaki ellenőr Marton Imre volt. Köszönetet érdemelnek és mindazok is, akik a sikerért tettek – mondta a polgármester.

Hegyiné Kalamár Lívia igazgató ünnepi gondolatait megosztva elmondta, hogy gyönyörű lett a homlokzat, újak a nyílászárók, a tetőn napelemek segíti a költséghatékony működést, megújultak a mosdók, a járófelületek, a folyosókon függönyük helyett szekrényekbe bújhatnak a kabátok, váltócipők. Ilyen környezetben a gyerekek is jobban tudnak teljesíteni, ezt tudományos kutatások igazolják. Amellett az sem mindegy, ha jól érzik magukat, szívesen jönnek az iskolába a gyerekek és második otthonuknak tekintik azt. Remélem, hogy tanulók és pedagógusok egyaránt inspirálódnak az új körülmények között és az eddiginél is több szép eredményünk lesz. Emelt létszámmal kezdjük az új tanévet, 18 nebuló iratkozott az első osztályba – mondta az igazgató és köszönetét fejezte ki a tankerületi központnak, hogy támogatásával a mosdók is megújulhattak most. Továbbá bizalmát fejezte ki, hogy a befektetés a jövőbe mutat. Az iskola épületét Szabó Zoltán plébános áldotta meg, az ünnepségen az iskola diákjai közreműködtek.