Magbörze kimchivel - Balaton Televízió hírportál

Magbörze kimchivel

Badacsonytördemicen hatodik alkalommal rendezte meg a Lábdi piac a Magbörzét a Faluházban.

A résztvevők és érdeklődők egymás között csereberélték a különféle vetőmagokat, terméseket. Gazdát keresett sok más mellett a finom hazai sárgadinnye mag, a körömvirág, kápia paprika palánta, bárki megkóstolhatta a koreai konyhaművészetet népszerűsítő, tejsavas erjesztéssel készült eledeleket. Azok közé tartozik a savanyú káposzta is, de a magbörzén volt például kölesből, fahéjjal ízesített kimchi is, amely 24 órás erjesztéssel készült. Nápolyi tökből egy hetes erjesztéssel készített kimchit is kínáltak, valamint különféle bio magvakat, paradicsom féléket, csilit, tök féléket, káposztát, salátát, hokkaidó tököt, brokkolit.

Évről évre többen kíváncsiak a badacsonytördemici magbörzére

Kiderült, hogy a kendermag a füstölőbe is jó. Gusztusos volt a termelői akácméz, kapós a zöldségpástétomos falatka, amely cukkinivel készült. Szabó Csilla a szervező Lábdi piacot képviselve elmondta, hogy mindannyiuknak fontos a vegyszermentes, fenntartható termesztés.

– A szállíthatóság, termelhetőség magával hozta a minőség romlását. A világ fele éhezik, a másik fele túltermel. A kis magbörzék ezért alapvető fontosságúak – mondta Csilla. Horváth Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy az esemény gyökeret vert a településen és évről évre egyre több érdeklődőt vonz.