Madarász Ildikó: Szilveszteri falatkák - Balaton Televízió hírportál

Madarász Ildikó: Szilveszteri falatkák

A szilveszter az az időszak, amikor már elfogyott a karácsonyi töltött káposzta, a fagyasztóban van a maradék halászlé, és mindenki nagyokat sétál a kefires reggeli után – regenerálódás gyanánt.

Szusszanásnyi kis idő a háziasszonyoknak, akik el-és belefáradtak a vendéglátásba, vagy épp a vendégeskedésbe.

Az ember lánya ilyenkor nem nagyon kíván huzamosabb időt tölteni a konyhában, akkor sem, ha buli vendégeket vár.

Egész malac sütésre nagyon keveseknek van lehetősége, és persze a malachúst is igen megosztó étek. Természetesen nincs szilveszter pogácsa, vagy rágcsa nélkül, de mindig kell azért valami ezek mellé is. Én ilyenkor nagy híve vagyok a falatkáknak.

Gyorsak, egyszerűek, nincs velük nagy macera, nagyszerű közösség építő program is válhat belőle, amennyiben befogjuk a vendégeinket is a készítésében.

Ez persze akkor igazán fontos, ha nagyobb mennyiséget szeretnénk belőle gyártani, olyankor elkél a plusz segítő kéz.

 Amennyiben viszont ragaszkodunk valami sült húshoz, akkor természetesen jó választás a fiatal disznó egyed, de ebben az esetben gondoljunk a sülési időre is.

Malac darabokat tudunk venni a hentesnél, amit számtalan módon tudunk fűszerezni. Az elkészítési módja is több fajta lehet, idén próbáljunk ki valami újat, és mondjuk tekerjük fel fűszeresen a malachúst és kínáljuk lencsefőzelékkel.

 A falatkákra visszatérve mindenképp szeretnék pár szót szólni a sajtokról.

Szilveszteri falatkák

A sajt tökéletesen beilleszthető egy óév búcsúztatóra, mivel jól illenek hozzá a borok. Készíthetünk sajtgolyócskákat, finom magokba forgatva, vagy választhatunk akár cuki mozzarella golyókat, amiket szőlőszemekkel váltogatva nyársra húzunk.

Egy egész menüsort tudunk varázsolni sajtok segítségével úgy, hogy abból mindenki találjon magának kedvére valót. Jöjjön akkor pár ötlet, hogy miként tud feldobni pár furfangos tipp egy ünnepi asztalt.

Sajt nyársak

Válasszunk mini mozzarella golyókat, és magnélküli szőlővel felváltva, húzzuk nyársra.

A nyársakat csinosan rendezzük egy kínáló tálcára, vagy egészen egyszerűen tűzzük bele egy kaspóba.

Sajtháromszögek

Camembert sajt háromszögek

 Bármilyen camembert sajtot választva – vagy több fajtát keverve – vágjuk a körcikket nyolcadokra.

A sajtok vágás menti felületét mártsuk meg különböző magvakba, fűszerekbe: vágott dió, petrezselyem, curry, piros paprika, szezámmag, lenmag, vágott/darált mandula, durvára tört bors.

Rakjuk állítva egy tálcára, kínáljunk mellé citromlével meglocsolt körtét.

Sajtgolyók

Hozzávalók

– 25 dkg friss túró

– 1 doboz natúr sajtkrém

– 20 dkg sajt reszelve

– 20 dkg füstült sajt reszelve

– 1 gerezd fokhagyma reszelve

– só

– bors

– 1 natúr tömlős sajt

– 3 ek tejföl

– ízlés szerint pici tejszín, ha van otthon

  Forgatáshoz

– dió, durvára vágva, enyhén megpirítva

– 1 cs. friss petrezselyem felaprítva

– pirospaprika

– pirított szezámmag

A hozzávalókat összedolgozzuk, a lágyságot a tejföllel és a tejszínnel alakíthatjuk. Hűtőbe tesszük, hogy könnyebben tudjuk formálni.  Ha lehűlt, kis gombócokat formálunk belőle és a tetszés szerinti alapanyagba forgatjuk. Akár 1 hétig is eltartható a hűtőben. Pirítóssal, hagymával, almával, szőlővel, dióval kínáljuk.