Madarász Ildikó: Karácsonyi menü (II.) - Balaton Televízió hírportál

Madarász Ildikó: Karácsonyi menü (II.)

Az egyik kolleganőm bejglit süt. A másik mézest, grillázsos szeletet, és kókuszgolyót. A harmadik semmit, mivel az egész ünnepeket átvendégeskedi, így neki még legalább egy hétig nem kell főznie, mivel mindenki pakol neki maradékot.

Az a helyzet, hogy ilyenkor van a legnagyobb kereslet liszt, cukor, mák, dió, méz vonatkozásában, és ha nem is tudnám, hogy jönnek az ünnepek, csak bele kell néznem a bevásárló kosarakba.

 A „villantós” karácsonyi menü édesség szekciója is jól alakul, megpróbálok minden igényt figyelembe venni, és mégsem null-huszonnégybe járatni a sütőt.

 A mákos sütemények reneszánszukat élik, de a régmúltban is rengeteget használták a magyar konyhákban.

 A mákgubóban található magok a termékenység és a jólét szimbólumává váltak. Ennek a babonának hála eszünk karácsony alkalmával mákos süteményeket, valamint az ifjú házasokat is ezzel szórták meg a szertartás alkalmával. A mák amellett, hogy finom, nagyon egészséges is. Magas a fehérje-, rost- és tápanyagtartalma, sok benne az esszenciális zsírsav, ami jótékonyan hat a szervezet koleszterinszintjére. Ezek tükrében minden a mákfogyasztás mellett szól.

btrhdr

Lehet egészben, pl. péksütemények, kenyerek tetejére szórni, illetve ahogy a leggyakrabban használjuk, őrölve, sütemények töltésére.

 A vásárlásánál azonban mindenképp ügyeljünk arra, hogy a mák gyorsan avasodik, keseredik, így inkább mindig annyit vegyünk belőle, amennyire szükségünk van. Én nem vagyok híve az előre ledarált máknak, mindenkit arra buzdítok, hogy ezt otthon tegye, egy kávéőrlő, vagy egy mákdaráló segítségével.

 Jöjjön akkor egy pofon egyszerű karácsonyi édesség ünnepi kivitelben, ez pedig nem más, mint a mákos guba torta.

 A bel tartalom ugyanaz, csak a kivitelezés más.

Ha pedig valami krémeset szeretnénk, de nem akarunk süteményt sütni, akkor remek választás a gesztenyés pohárkrém, amiben minden ünnepi illat és íz megtalálható.

Mákos guba torta, habcsókkal

 Hozzávalók

6 nagy kifli, vagy 10 db kicsi
20-25 dkg darált mák
1 l. tej
5 tojás
15-20 dkg cukor
1 citrom
vanília
5 dkg vaj
15 dkg porcukor

A kifliket felkarikázzuk, a tejet a vaníliával, a citrom reszelt héjával megmelegítem.

A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet. Hozzáadjuk a mákot és a kiflikre öntjük, kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy megszívják magukat a kiflik. Egy tortaformát alaposan kivajazunk és a kifliket csinosan elhelyezzük benne, majd közepesen meleg sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

A sütés felénél a tojások fehérjét felverjük a cukorral.

Itt választhatjuk azt, hogy vízgőz felett fényesre keverjük, vagy csak nyersen hagyjuk.

Mind két módszer tökéletes, de míg az egyiknél habcsók lesz majd a végeredmény, a másiknál tojáshab.

Ha választattunk, akkor már csak annyi van vissza, hogy habzsákba töltjük és kis halmokat képezünk a torta tetejére, vagy pedig ha nyersen tesszük rá, akkor elhanyagolható a habzsák, csak kenjük a tetejére, és kanál segítségével alakítsunk hullámokat.

Mindkét megoldás tökéletes.

Én az utóbbit választottam. A torta vanília sodóval, vagy akár főzött gesztenye krémmel is isteni.

Gesztenyekrém – pohárdesszert

Hozzávalók

50 dkg gesztenyepüré – csakis jó minőségű

25 dkg krémsajt
2 dl hideg habtejszín
1 teáskanál rum vagy rumaroma

A hideg tejszínt habbá verjük, majd a pürét, a rumot, és a krémsajtot is hozzákeverjük.

btr

A krémet poharakba szedjük és hűtőszekrénybe tesszük legalább két órára. Tálaláskor szórjuk meg mandulával, mazsolával, grillázzsal, vagy bármivel, amit szeretünk.