Lehet, hogy kemény szavak, de nekem szinte csak ilyen ismerőseim vannak, illetve én is ezt a tábort erősítettem, hisz nagyjából 13 éven keresztül én tartottam a karácsonyi ebédet a tágabb családom számára is. Persze mindenki azt gondolta, hogy nekem ez kisujjból megy, és én még élvezem is, hisz ez a hobbim, de higgyétek el, hogy nem így volt.
Minden évben új és új ötlettel álltam elő, még levesből is kétfajtát készítettem, a főételből volt vagy öt, a sütemények mennyiségéről inkább nem is írok.
Elfáradtam. Mire jött a rokonság, én már kész voltam. Épp csak le tudtam zuhanyozni, hogy ne legyen ételszagom, de se csinos ruha, se smink, se széles, pihent mosoly, hanem még akkor is levesbetétet főztem ki, nokedlit szaggattam, vagy épp pürét készítettem a főtt krumpliból.
Kellett 13 év, hogy rájöjjek, hogy felesleges ennyi mindent összefőzni, hogy nem csak erről szól a karácsony. Pihenni is tudni kell, és figyelni egy kicsit a körülöttem lévőkre is, nem csak a sültekre.
Az idei, 2018-as karácsonyra kitaláltam egy tökéletes, háziasszony barát menüsort, amiben benne van a karácsony illata, megjelenik az összes fogás, újszerű, finom, egyszerű és villantós.
Ez az én villantós adventi ebédem, vagy vacsorám, és higgyétek el, hogy kezdők is nyugodtan elkészíthetik.
Csodás színek, látványos elemek, ismerős-és ismeretlen ízek egyvelege, mindössze két óra alatt.
Igen, jól olvastátok, két óra kell csak hozzá, nem két nap, vagy két hét rákészülés.
A menü:
- előétel: céklakrém leves, tejföllel és főtt tojással
- főétel: mandulás-áfonyás csirkemell, zöldborsó pürével
- desszert 1: gesztenyekrém pohárdesszert
- desszert 2: mákos guba torta, habcsókkal a tetején
Céklakrém leves
Hozzávalók:
3 db. cékla
1 csomag újhagyma/ 1 közepes fej hagyma
olívaolaj-nem extra szűsz/étolaj
1,5 liter zöldségalaplé vagy csirkealaplé – jó kockából is
fél citrom leve
2 evőkanál tejföl
só
bors
1 csokor petrezselyem
2 keményre főtt tojás
Az olajon megfuttatjuk a hagymát, majd a meghámozott, kockára vágott céklát hozzáadjuk.
Pár perc együtt párolás után felöntjük az alaplével.
Sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 perc alatt puhára főzzük a célkát.
Botmixerrel turmixoljuk, hozzáfacsarjuk a citromot, ízesítjük tejföllel, és nagyjából készen is vagyunk, már csak a petrezselymet kell apróra vágni, összekeverni a sűrű tejföllel, és a főtt tojásokat hosszában feldarabolni és csinosan tálalni, kontraszos tányérokban.
Csodás, egyszerűségében is gyönyörű levest kapunk, kb. fél óra alatt.
Tovább ízesíthetjük akár köménnyel, vagy gyömbérel is.
Mandulás-áfonyás csirkemell, zöldborsó pürével
Hozzávalók
4 db. csirkemell (bőr és csont nélkül)
aszalt vörös áfonya + esetleg még, mazsola
1 marék mandula
2 ek méz
só, bors
fahéj
kakukkfű
50 dkg. burgonya
1 kg. zöldborsó
15 dkg. vaj
só, szerecsendió
tej/vagy tejszín
A csirkemelleket vékonyabb szeletekre szelem, vagy a vastagabbakra zsebet vágok.
A húsokat sózom, borsozom. A mandulát durvább darabokra vágom, hozzáadom a vörös áfonyát, sózom, borsozom, hozzácsorgatom a mézet, fűszerezem fahéjjal és a kakukkfűvel, majd megtöltöm a csirkemelleket és fogvájóval biztosítom. Tepsibe, pici vizet öntve alá, először alufóliával letakarva sütöm, kb. 40-45 percig, majd levéve pirítom még 5 percig.
A körethez a krumplit és a borsót külön-külön megfőzöm, majd a krumpliból a vaj, és a tej/tejszín hozzáadásával pürét készítek, ízesítem sóval és szerecsendióval. A főtt borsót pici főzővízzel turmixolom és vagy a püréhez adom, vagy felváltva elhelyezve a tálon kínálom a húshoz. Remek variációkat lehet elérni, ha mondjuk egy kis borsót adunk a püréhez, így máris három féle színű körettel villanthatunk.