Főzzünk levendulával! Nyilván ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy jó-jó, de mit? Szörpöt már ittam, lekvárt már ettem. Mi lehet még levendulás?
A válaszom: szinte bármi!
A levendulát ízesítésre, színesítésre, és dekorációként is felhasználhatjuk a konyhában, mert ehető virág.
Íme néhány kipróbált recept az én konyhámból.
Mediterrán fűszer só
Hozzávalók:
15 dkg nagy szemű tengeri só
1 teáskanál rozmaring
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál majoranna
1 babérlevél összezúzva
1 teáskanál szárított levendulavirág
fél teáskanál fűszerkömény
Elkészítés:
A fűszereket összeállítjuk és jöhet a só. Jól összekeverjük, üvegbe tesszük, csomagoljuk.
Mihez jó? Nos, halak fűszerezésére, rostonsült csirkemell ízesítésére, grillezett sajtok és zöldségek pikánssá tételéhez. A mediterrán bárányhoz, sült zöldségekhez, szárnyashoz, esetleg malachoz vagy nyúlhoz, de nem vadhoz.
Levendulás kekszek
Hozzávalók:
6,5 dkg kristálycukor
1 evőkanál szárított levendulavirág (én a dupla adaghoz 1,5 evőkanállal használtam)
14 dkg vaj
1 teáskanál reszelt citromhéj
24 dkg liszt
3 tojássárgája
1 csésze kristálycukor a kekszek díszítéséhez
Elkészítés: A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a levendulával habosra keverem, majd a tojások sárgáit egyenként hozzádolgozom a robotgéppel. Belekeverem a citromhéjat és a lisztet is, aztán kézzel alaposan összegyúrom és fél órát pihentetem a hűtőben.
Kb. fél-1 cm vastagra nyújtom a tésztát és tetszőleges formával kiszaggatom, kristálycukorban megforgatom őket (jobban mondva csak a sütik tetejét), és sütőpapírral bélelt tepsibe téve, előmelegített sütőben megsütőm őket.
Nálam 160 fokon kb. 6-8 percig sültek, de érdemes figyelni, mert gyorsan barnul a szélük.
Levendulás túrópuding
Hozzávalók:
60 dkg zsírszegény tehéntúró
20 dkg natúr görög joghurt
1,5 dl tej
15-20 dkg. cukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
2-3 teáskanál szárított levendulavirág
15 g zselatinpor (1,5 tasak)
Elkészítése: A túrót villával áttörjük, majd kikavarjuk annyi joghurttal, amennyitől krémes állagú és csomómentes lesz.
Ízesítjük a cukorral, a vaníliával, a reszelt citromhéjjal és a levendulával. A tejet a zselatinporral elkavarjuk, majd lassú tűzön, kavargatva felmelegítjük, hogy a zselatin feloldódjon. Ezután hozzákavarjuk a túróhoz, majd a masszát kisebb desszertes tálakba tesszük. Hűtőszekrénybe rakjuk, amíg teljesen megdermed (legalább 2 óra), majd néhány percre meleg vízbe állítjuk, hogy könnyen ki tudjuk borítani a formából. Ha nem sikerülne, akkor késsel kissé lazítsuk meg az oldalát, és enyhén ütögessük meg az edény alját.
Szerző és szöveg: Madarász Ildikó