Kardamom, a tavaszi méregtelenítés fűszere - Balaton Televízió hírportál

Kardamom, a tavaszi méregtelenítés fűszere

Madarász Ildikó, a Balaton háziasszonya forralt bor főző versenyen járt Révfülöpön, ahol kardamom is pottyan a főzetekbe. Ildikó most megoszt velünk mindent, amit erről a különleges fűszerről tudni érdemes.

A kardamom óvja a sejtjeinket és fokozza a salakanyagok eltávolításáért felelős enzimek termelődését.

A kardamom eredete

Egyesek szerint a friss zöld kardamom a legízletesebb, de létezik fekete változata is, ennek termése kissé nagyobb. Elsősorban Indiában termesztik, de mára elterjedt, és Délkelet–Ázsiában és Guatemalában is találunk kardamom ültetvényeket.

Fotó: Pixabay
A kardamom hatása

Antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag, ez pedig nemcsak a sejtjeinket óvja, védi, de méregtelenítő hatású is egyben. A kardamomban található mangán például fokozza a salakanyagok eltávolításáért felelős enzimek termelődését.

Mire használhatjuk?

A kardamom Észak-Indiában szószok fűszere, a curry fűszerkeverék egyik összetevője. A svédek almapudingba teszik, a norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egészen különleges, új ételt kapunk!

Desszertekhez is jól passzol, főleg a tejalapú finomságokhoz: megbolondíthatjuk vele a tejberizst vagy panna cottát, de a répatortát, mindenféle lekvárt vagy chutneyt is. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését.
Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít.

Madarász Ildikó