Karácsonyi vásárok, a háziasszony szemével…és egy tál borleves - Balaton Televízió hírportál

Karácsonyi vásárok, a háziasszony szemével…és egy tál borleves

A karácsonyi vásárok hangulata és egy mámorító borleves recept

Ha akarjuk, ha nem: nyakunkon a karácsony!

Nem tudjuk nem észrevenni: Merry Christmas! vs Jingle bells! – persze még véletlenül sem magyar karácsonyi ének zsong a plázákban és a fejekben, és még a kulcsmásolóban sem (saját tapasztalat tegnapról). Persze, nem is lenne ezzel az égvilágon semmi baj, ha már nem ezt hallgatnánk november 3-a óta! Mikor a szokásos csajozós shoppingtúra alkalmával meghallja az ember lánya, akkor, ha akarja, ha nem, azonnal azon kezd görcsölni, hogy mit is vegyen karácsonyra a szeretteinek.

Persze a karácsonyi fények gyönyörűek, de a hevenyészetten odadobott: „csak világítson valami”, illetve a „Las Vegas fényei elbújhatnak mellettünk!” között lennie kell valami középútnak, vagyis lennie kéne!

A karácsonyi vásárok világa

A nagy karácsonyi marketingben jól esik nekem az a kis oázis, amit az advent első vasárnapjától élvezhetek igazán: a karácsonyi vásárok, főleg azok, amiket kistelepüléseken rendeznek meg.

Hogy miről is beszélek?

Sehol nem kapni olyan kézimunkával készült karácsonyi díszeket, ünnepi motívumos edényfogó kesztyűt, vagy alátétet, mint mondjuk a Somogy megyei Kányában, ahol a nyugdíjas klub tagjai varrogatják már október óta.

Tabon kapni a legédibb, faszeletből készült rénszarvast, vagy a legformásabb angyalkát, amit az általános iskolás szülők készítettek, direkt erre az alkalomra.

És megvan a varázsa annak is, ha közvetlen a Balaton partján van a kipakolás, egy kis adventi gasztro piknikkel kiegészülve, ahol nem csak egy falatot lehet kóstolni, hanem legalább 10 étterem kínálatából választhatunk magunknak menüt, ahogy ezt tapasztalhattam a hétvégén, Balatonlellén.

Gasztro Piknik Balatonlellén

A balatonlellei adventi gasztro pikniknek szenteltem idén minden figyelmem. Volt ott minden, mi szem-szájnak és szívnek ingere! A Balaton szinte minden pontjáról képviseltette magát egy-egy étterem, a teljesség igénye nélkül: Szigliget, Balatonfüred, Balatonszemes, Balatonboglár, Balatonlelle, Siófok. Persze, mindent kóstoltam volna, de a gyomrom befogadóképességének maximalizálása után, már csak a szememet legeltettem!

De, hogy mi ízlett a legjobban?

A borleves, amit az idén mindenképp magam is ki fogok próbálni. Alkoholtartalomban nem volt hiány, tehát biztosan nem az egész főzetet forralták fel, így kellemesen bódult érzetet hagyott maga után. Nézzük a receptet:

Borleves

Hozzávalók:

6 dl jó minőségű száraz bor

3 dl tejszín

10 -15 dkg porcukor

1 darab fahéj

szegfűszeg ízlés szerint

1/4 citrom

5 tojás sárgája

1 dl borban felforralom a fűszereket, citromot és főzöm kb. 2 percig. Ennyi idő alatt a fűszerek zamatát jól átveszi. A tojások sárgáját egy nagyobb tálban habosra keverem a cukorral – mintha piskótát készítenék. A fűszeres bort hozzáadom a többihez és a tejszínt is beleöntve forrásig melegítem. Vékony sugárban hozzáöntöm a cukros tojás sárgákhoz, miközben erőteljesen kevergetem habverővel. Ennél a műveletnél résen kell lenni, gyorsan keverni, és nem egyben hozzá zuttyantani a bort, mert a forró folyadék összekaphatja a tojást.

Ezután visszateszem a tűzre a borlevest és kevergetés közben épp csak felforrósítom.

A borleves mellett nagyon ízlett még a fogas filé, amit egy gesztenyés körettel és mártássá beforralt halászlé sűrítménnyel tálaltak. És persze nagyon ízlett a siófoki Gréta cukrászda minden sütije.

Szóval én az ilyen vásárokat is nagyon szeretem, ahol kulináris élvezetben részesítenek, ahol egy picit engem kényeztetnek, ahol én vagyok a vendég, ahol az én kívánságaimat lesik….mert még két hét, és én fogok a „pult” másik oldalán állni…

Madarász Ildikó