Harmincéves a Magyar Szabadidősport Szövetség

Harminc évvel ezelőtt szervezetalakítási lázban égett az ország. Az akkor frissen elfogadott egyesületi törvény – sok évtizedes kényszerszünet után – ismét lehetőséget adott a civileknek erre.
– 1989. december 9-én – rajtunk kívül – talán senki nem hitt abban, hogy az akkor frissen megnyilvánuló, szövetségalakítást eredményező civil kurázsi eredménye, a Magyar Szabadidősport Szövetség pontosan harminc évvel később jubileumi közgyűlést tarthat – idézte fel az első lépéseket Salga Péter. A szövetség egyik alapítója, kezdetek óta főtitkára kiemelte: a történelmi helyzet kihasználásán túl elengedhetetlen volt maga az igény megfogalmazása és azok a lelkes emberek, akik nem akarták veszni hagyni a nagy nehezen bevezetett és már ismertté vált szabadidősport rendezvényeket és az azok iránti érdeklődést, mint például a Balaton átúszás, utcai futóversenyek, sportoló közösségek.
– Az a terem tele volt akkor, mára hatan maradtunk olyanok, akik továbbra is e szervezet keretei között dolgozunk a változatlan célért: minél többen sportoljanak minél rendszeresebben- mondta.
Az elmúlt három évtized sarokpontjai közt kiemelte: az elejétől világos volt, hogy az új szervezet beágyazódása a társadalmi környezetbe nem lesz egyszerű. Mert hiába volt a szervezet maga új, a tevékenysége már nagyon is felnőtt volt, azaz volt már olyan kialakult karaktere, amihez kellett a körülményeket alakítani és nem fordítva. Megtalálni a működést lehetővé tévő feltételeket, az önkéntes, ellenszolgáltatás nélküli munkavégzést gyakorlattá tenni, forrásokat találni, utat nyitni a nyilvánossághoz, áruvá alakítani a termékeket, és mindezekre megtanítani a helyi szinten dolgozó kollégákat. Mindemellett az élsport jól szabályozott világában bizonyítani kellett a létjogosultságukat.
Az ünnepi közgyűlésen átadták a Lakosság Sportjáért Emlékplakettet is, melyet az idén Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a szövetség elnöke; Bernárd János, a Budai XI. SE vezetője; valamint Papp Csaba, a Baranya megyei Szabadidősport Szövetség elnöke vehetett át.
MASPORT számokban
  • A 30 tagszervezet 476 tagegyesülete évente mintegy 3754 rendezvényt tart, melyeken 91 mozgásformát 336.300-an próbáltak ki.
  • A Kihívás Napja eddigi 29 éve alatt 1637 magyarországi település vett részt, eddig összesem mintegy 8 millió ember 65 millió percet mozgott.
  • A Világ Gyalogló (hó)Napot 22 alkalommal rendezte meg a szövetség, több mint 243 ezren 2576 helyszínen 15753 kilométert tettek meg, ezzel Magyarországot hétszer körbekerülhették volna.
  • Az Európai Sporthéten és a #Beactive Night-on az eddigi 5 évben 2782 eseményen csaknem 2 millióan mozogtak.
  • A Szépkorúak Sportfesztiválján az elmúlt 13 évben csaknem tízezren vettek részt és próbáltak ki 77 mozgásformát.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!