Plakátok a Balatonról

Fonyód

A program részletei:

2023. március 18-án 15 órakor Halló, itt Balaton!” címmel nyílik kiállítás Bata Lőrinc fonyódi könyvterjesztő  hagyatékából a fonyódi művelődési központban . A kiállítás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Bata Lőrinc 1954-től a fonyódi járási könyvtárban, majd 1956-tól a fonyódi könyvesboltban dolgozott. A könyvterjesztő munkájáról Ember Judit 1974-ben készült „Az olcsóját és a jóját” című dokumentumfilmje. Szenvedélye volt a sakk, feladványokat is készített, ezek 1939-től kezdődően újságokban is megjelentek. 84 éves korában hunyt el.

Az 1950-es évek közepétől Bata Lőrinc rendszeresen gyűjtötte a fonyódi és balatoni rendezvények plakátjait, szórólapjait, meghívóit; fonyódi szolgáltatók hirdetményeit. Elrakott több településismertető prospektust is. Összefoglaló néven ezeket kisnyomtatványoknak hívjuk. A saját házának a padlásán tárolta évtizedeken keresztül őket, majd a halála után egy részük a fonyódi könyvtár tulajdonába került unokahúga, Bata Márta jóvoltából.

Több, a plakátokon szereplő program, például a „Halló, itt Balaton!” elnevezésű zenés műsor a Fonyódi Szabadtéri Színpadon került megrendezésre az Országos Rendező Iroda szervezésében, pl. Korda György, Koós János, Zalatnay Sarolta, Hofi Géza fellépésével.

725x90

További programok

Karácsonyi koncert immáron negyedszer a Helkában
Jótékonysági koncert a Mendelssohn Kamarazenekarral
300x250