Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. május 20., hétfő
Plakátok a Balatonról

Fonyód

A program részletei:

2023. március 18-án 15 órakor Halló, itt Balaton!” címmel nyílik kiállítás Bata Lőrinc fonyódi könyvterjesztő  hagyatékából a fonyódi művelődési központban . A kiállítás megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Bata Lőrinc 1954-től a fonyódi járási könyvtárban, majd 1956-tól a fonyódi könyvesboltban dolgozott. A könyvterjesztő munkájáról Ember Judit 1974-ben készült „Az olcsóját és a jóját” című dokumentumfilmje. Szenvedélye volt a sakk, feladványokat is készített, ezek 1939-től kezdődően újságokban is megjelentek. 84 éves korában hunyt el.

Az 1950-es évek közepétől Bata Lőrinc rendszeresen gyűjtötte a fonyódi és balatoni rendezvények plakátjait, szórólapjait, meghívóit; fonyódi szolgáltatók hirdetményeit. Elrakott több településismertető prospektust is. Összefoglaló néven ezeket kisnyomtatványoknak hívjuk. A saját házának a padlásán tárolta évtizedeken keresztül őket, majd a halála után egy részük a fonyódi könyvtár tulajdonába került unokahúga, Bata Márta jóvoltából.

Több, a plakátokon szereplő program, például a „Halló, itt Balaton!” elnevezésű zenés műsor a Fonyódi Szabadtéri Színpadon került megrendezésre az Országos Rendező Iroda szervezésében, pl. Korda György, Koós János, Zalatnay Sarolta, Hofi Géza fellépésével.

725x90

További programok

Klasszikus mesejáték Siófokon
Ingyenes koncerttel várnak Siófokon
Fusd körbe a Balatont, Te is!
A klasszikus musical most Füreden
Fedezd fel a szigligeti vár titkait!
Nyolcadszor hívják a szerelmeseket futni
Hódítsd meg a tihanyi csúcsokat!
Festészet, zene és borkultúra találkozása
300x250