Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. május 20., hétfő
Ismerd meg Tapolcát és környékét

Tapolca és környéke

A program részletei:

smerd meg Tapolcát közelről🐜 és madártávlatból🦅, fedezd fel a város és környékének épített🏤 és táji🌳 örökségeit és történetét a TÁJTÉKA sétafesztiválján június 17-én és 18-án!
🕵️‍♀️🚶‍♀️🚶🚶‍♂️Mert a környezetünk megismerésének egyik legjobb módja a sétálás.
💥🐚 Hogyan alakították a Balaton-felvidéki tájat a természet erői? Sétálj egyet a Haláp csodálatos vulkáni paradicsomában vagy fedezd fel a Haraszt geológiai és növénytani érdekességeit!
🍇 ⚒ Hogyan formálta a kultúrtájat az ember? Ismerd meg a környék szőlő- és bortörténetét és az egykor virágzó bányászat építészeti emlékeit!
🚶‍♂️🏦Ha egy történelmi időutazásra indulnál, csatlakozz egy helytörténeti sétához, ha pedig Tapolca karakteres építészeti emlékei vonzanak, válassz az építészeti séták gazdag kínálatából!
A sétafesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött📅, amit a séták leírása alatt tehetsz meg.
👟🧢Kényelmes cipő és az időjárásnak megfelelő ruházat ajánlott.
A részletes program:
JÚNIUS 17. SZOMBAT
🔴 9:00 – 12:00 Szent György-hegyi csúcstúra – Táj – ember – természet
Túravezető: Mácsány Zsuzsanna
Hegymagasról indulva a legrövidebb úton hódítjuk meg a Hegyet. Ez a kaptatós útvonal volt az elődeink által használt legnépszerűbb ösvény. Rövid küzdelemért cserébe felejthetetlen kilátás tárul a szemünk elé. Lefelé egy lankásabb úton csorgunk vissza a hegymagasi templomhoz.
A maximális létszám 20 fő.
Regisztráció: https://forms.gle/qXyzwVvG5QvwX6d38
🟠 10:00 – 12:00 Bauxitváros – fejezetek Tapolca 1945 utáni urbanizációjából
Túravezető: Mészáros Ábel, építész-urbanista
Zalotay Elemér a háború utáni magyar építészet meg nem értett különce. Utópiája, a két kilométeres, ötven emeletes szalagház nem valósult meg, de egy apró, kísérleti szekcióját felépítette Tapolcán. A Zalotay-torzó mellett megnézzük az egyedi, Bauxitvárosba tervezett Y-házakat, majd átsétálunk a városközpontba. Tapolcát a hatvanas évektől több ütemben fejlesztették – így jött létre a mai belváros, a történeti mezővárosi házak és a háború utáni építészet különleges elegyeként.
A séta 3 fő jelentkezése esetén indul és maximum 20 fő vehet rajta részt.
Regisztráció: https://forms.gle/s3NL34iMMqiA3eRx8
🟡 13:00 – 16:00 Diszeli Értéktúra
Sétavezető: Pető Piroska, értéktúra vezető
Diszel, Tapolca település részeként egyedi, mesébe illő hangulatával és kivételes szépségű tájképi környezetével vonzza az érdeklődőket. Túránk során a településmag népi építészeti, ipartörténeti értékeiből kapunk ízelítőt, a belterületet elhagyva feltárul a falu szőlőhegyekkel övezett határa. E jellegzetes tájkarakter sajátosságait fókuszba véve a Halyagos-hegy felé vesszük az irányt, ahol szakrális kisemlékek, pince-présházak szegélyezik utunkat a kiváló panoráma mellett.
A táv ~4 km, a szintemelkedés ~ 100 m.
A séta 5 fő jelentkezése esetén indul és maximum 25 fő vehet rajta részt.
Regisztráció: https://forms.gle/DCfZ7T2qrUwDTEnf7
🟢 13:00-15:00 Tapolcai Malom-tó-mementó
Sétavezető: Németh István Péter irodalomtörténész
A tapolcai Malom-tó partján 7 ezer éve már kultúrák telepedtek meg. A neolit-kor emberétől cserép-hombárt is találtak a régészek, szlávok szőlőmíves eszközei, római házaspárok csontjai és tárgyai kerültek itt fényre. A környék bazalthegyei, a szelíd dombok is harmóniára figyelmeztették az itt élőket. Az Alsó-tó mellett született Batsányi János, s e tóhoz a XIX. és a XX. században is érkeztek alkotók, akiket megragadott a szögellett (beau coin) szépsége.
A sétán maxium 20 fő vehet részt.
Regisztráció: https://forms.gle/9Vcq2VkLPakQ786c7
⚫️ 14:00-15:30 A városszövet labirintusa – hogyan alakult ki Tapolca mai utcaképe?
Zártsorú beépítés, szalagtelkek vagy éppen úszótelkek – olyan városépítészeti szavak, amikkel ritkán találkozunk a hétköznapokban, mégis meghatározzák az utcaképet és ezzel együtt a mindennapokat. A történelem akarva akaratlanul nyomot hagy a városképben, Tapolca utcáit járva pedig megtudhatjuk, hogyan mesélnek a jellegzetes beépítési formák a város kialakulásáról és fejlődéséről.
Sétavezetők: Kovács Krisztina, a KÉK sétavezetője és Wettstein Domonkos építész, egyetemi adjunktus
A sétán maxium 25 fő vehet részt.
Regisztráció: https://forms.gle/FAi6EMZG5Js7eoft6
JÚNIUS 18. VASÁRNAP
🟤 09:00 – 14:00 2 az 1-ben! Fedezd fel a Halápot egy kerékpáros túra és séta keretein belül!
Túravezető: Sárdy Julianna, geotúra-vezető
Ha van biciklid és szereted a kerékpáros túrákat, akkor jelentkezz a 9:00-kor induló biciklis túrára, amit 10:00-13:00 között egy Vulkánséta fog színesíteni. Amennyiben csak a Vulkánsétára vagy kíváncsi és nem szeretnél biciklizni, 10:00-kor tudsz csatlakozni a csapathoz (melynek linkjét lentebb találod).
A kerékpáros tájséta geotúra-vezetővel indul Tapolca belvárosából a Haláp csodálatos vulkánparadicsomába és részletesen bemutatja Tapolcát és környékét. Az útvonal érinti a kilátót is, ahonnan páratlan panoráma nyílik Tapolca városára és a környező hegyekre.
A bányaudvar gyalogos bejárása 3 km, a kerékpáros szakasz oda-vissza 10 km, 35 perc.
A túrára mindenki saját kerékpárral érkezzen! A séta 4 fő jelentkezése esetén indul és maximum 15 fő vehet rajta részt.
Regisztráció: https://forms.gle/MY7tcpCs7b9qSdeT6
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kedvezményes belépőjegyet biztosít a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba a kerékpár túra résztvevői számára (14:30-tól), amelyhez előzetes időpont foglalás szükséges, egyénileg (amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Tapolcai tavasbarlang oldal legalján tudtok megtenni a 2023.06.18. 14:30-as időpont kiválasztásával).
🔵 10:00-13:00 Vulkánséta a Haláp panorámakörén
Túravezető: Sárdy Julianna, geotúra-vezető
Ezt a sétát azoknak ajánljuk, akik a Haláp felfedezésére indulnának gyalogosan, kerékpár nélkül.
A Haláp egykori bányaudvarán és a hegy peremén kanyargó tanösvényen mozgásba lendítjük a lávatesteket, és visszarepülünk az időben egy 3–4 millió évvel ezelőtti forró és mozgalmas világba! Egyúttal képet alkothatunk a Balaton-felvidéki vulkánosságról, a bazalt tanúhegyek különleges élővilágáról, betekintést nyerhetünk kőbányászatának küzdelmes világába, és egy hatalmas bazalt tömbökből álló egyedi hangulatú szoborparkot és a hegy tetejéről nyíló pazar kilátást is megcsodálhatjuk.
Maximum 30 fő vehet rajta részt.
Regisztráció: https://forms.gle/6jxwoScjEEm9sNB4A
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kedvezményes belépőjegyet biztosít a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba a Halápi tájséta résztvevői számára (13:30-tól), amelyhez előzetes időpont foglalás szükséges, egyénileg (amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Tapolcai tavasbarlang oldal legalján tudtok megtenni a 2023.06.18. 13:30-as időpont kiválasztásával).
🟣 09:00-12:00 A tapolcai haraszt természeti értékei
Túravezető: Szilaj Rezső
A séta során megismerhetjük a Tapolcától északra elterülő füves-bokros mészkőtábla, a Haraszt növénytani értékeit, a karsztjelenségeket és geológiai sajátosságokat. Lehetőség lesz a szarmata mészkőben található kövületek gyűjtésére is.
A séta 5 fő jelentkezése esetén indul és maximum 15 fő vehet rajta részt.
Regisztráció: https://forms.gle/pMZDGk2JhGcD6KxH6
⚫️ 13:00 – 18:00 Szent György-hegyi séta
Sétavezető: Dr. Szentes Szilárd
A séta során a hegy legérdekesebb látnivalóit járjuk sorra, egy-egy könnyű, közepesen hosszú sétán.
Túra útvonala: Raposkai bánya – Lengyel-kápolna – Ify-kápolna – Szent Kereszt-kápolna – Kaán Károly kulcsosház – Bazaltorgonák – Déli kilátópont – Raposkai bánya
A séta hossza kb. 9 km, a szintemelkedés: 370 m, így a nehézsége könnyű. A séta kutyabarát.
A séta maximális létszáma 25 fő.
Regisztráció: https://forms.gle/U8BzU8Gs6w1mU58n7

Tapolca és környéke

725x90

További programok

Klasszikus mesejáték Siófokon
Ingyenes koncerttel várnak Siófokon
Fusd körbe a Balatont, Te is!
A klasszikus musical most Füreden
Fedezd fel a szigligeti vár titkait!
Nyolcadszor hívják a szerelmeseket futni
Hódítsd meg a tihanyi csúcsokat!
Festészet, zene és borkultúra találkozása
300x250