Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. május 20., hétfő
Ingyenes badacsonyi túra

Badacsony Tourinform Iroda

A program részletei:

Minden év szeptember 27-én ünnepeljük a Turizmus Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a turizmus fontosságára és politikai, kulturális, társadalmi és gazdasági értékeire. Ennek apropóján szeretettel hívunk badacsonyi gyalogos túránkra!

Szerdai túrán megismerheted Badacsony kulturális, gasztronómiai és természeti kincseit profi túravezetőnk segítségével!

 

Utunk elsőként az Egry József Emlékmúzeumba vezet, amely 2019-es zárvatartása óta az idei évben nyitotta meg kapuit ismét a nagyközönség számára. Egry József festőnek és családjának egykor otthont adott a villaépület, amely 1973 óta múzeumként fogadja a látogatókat. Egry a Balaton megszállottja volt, a Balaton festőjének is nevezik. Badacsonyi átalakított és kibővített műtermes lakóházában gazdag válogatást láthatunk fő műveiből, de jelzésszerűen egész életútjával is megismerkedhetünk.

A tárlatvezetés után a Badacsony-hegy legmagasabb pontjához, a Kisfaludy-kilátóhoz folytatódik a túra. A 18 méteres toronyból pazar kilátás nyílik a Balatonnak 2/3-ára: el lehet látni Tihanytól egészen a Keszthelyi-öbölig.

A kilátóból a túra visszafelé vezet a hegy lábánál elhelyezkedő Rózsakőhöz, ahol a rövid pihenő alatt túravezetőnk ismerteti a látnivaló történetét és a hozzá kapcsolódó legendát.

Végezetül a túra résztvevői belekóstolhatnak a Badacsonyi borvidékbe: a Rózsakőtől 750 m-re található Éliás Birtok vendégeli meg a túrázókat egy pohár borral. Az Éliás Birtok páratlan balatoni panorámával rendelkező fiatal borászat. Céljuk, hogy egyedi, de mégis jellegzetes badacsonyi stílusú borokat készítsenek. A tradicionális badacsonyi fajtákra fókuszálnak, de kíváncsiságuknak hódolva szélesebb fajta és stílusskálán kísérleteznek. Az egy tételes kóstolón a 2022-es évjáratú Fent a hegyen Olaszrizlinget kínálják, ami az idei Badacsonyi borvidéki borversenyen a legjobb olaszrizling különdíját kapta. A bor teljes érettségben szüretelt szőlőből készült, fele részben egy 16 hl-s felújított 70 éves hordóban, fele részben acéltartályban. Aranysárga szín, zöldes árnyalatokkal jellemzi a megjelenését, a harmonikus, gazdag ízeknek köszönhetően méltán sorolják a nagy badacsonyi olaszrizlingek közé.

 

R É S Z L E T E K:

Túra dátuma: 2023. szeptember 27.
Találkozó: 10:15 óra, Badacsony Tourinform Iroda (8261 Badacsony, Park u. 14.)
Indulás: 10:30 óra
Útvonala: Tourinform Badacsony – Egry József Emlékmúzeum – Kisfaludy-kilátó – Rózsakő – Éliás Birtok – Tourinform Badacsony
Időtartam: 3,5-4 óra
Táv: 7 km

 

A túrán való részvétel INGYENES, de előzetes regisztrációhoz kötött:
személyesen: Tourinform Badacsony (8261 Badacsony, Park utca 14.)
telefonon: 06 87/531-013 ; +36 30/342-6540
e-mailben: badacsonytomaj@tourinform.hu
Messenger üzenetben: Tourinform Badacsony facebook oldalon keresztül

 

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 26. 12:00

Forrás: badacsony.com

Badacsony, Park utca 14.

725x90

További programok

Klasszikus mesejáték Siófokon
Ingyenes koncerttel várnak Siófokon
Fusd körbe a Balatont, Te is!
A klasszikus musical most Füreden
Fedezd fel a szigligeti vár titkait!
Nyolcadszor hívják a szerelmeseket futni
Hódítsd meg a tihanyi csúcsokat!
Festészet, zene és borkultúra találkozása
300x250