Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. június 24., hétfő
Akali bornapok

Balatonakali

A program részletei:

Kétnapos eseményt szerveznek Balatonakaliban mandulavirágzáskor.

A március 31-április 1-i programok szakmai nappal, előadásokkal, süteményversennyel kezdődnek.

17:00 – Megnyitó
Koncz Imre, Balatonakali polgármestere
Mörk András, a Borút Egyesület elnöke
17:10 – Rácz Szabó Róbert (Pulullo Faiskola Dánszentmiklós)
a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének elnöke – 10 percben a manduláról
 
17:20 – dr. Peti Erzsébet (NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Ceglédi Kutató Állomás tudományos munkatársa – Újabb mandula alany nemes kombinációk vizsgálata
17:50 –Istvándy Tamás borász (Istvándy Jenő Pincészete Szentbékkálláról) -Ízelítő a Káli medence boros kínálatából, Kóstolóval, fűszerezett borászati előadás
18:15 – Gábor Sándor dombóvári mestercukrász – A mandula szerepe a cukrászatban, illetve az Akali mandula egy lehetséges jövőképe a kézműves édességiparban.
18:45 – Finom házi sütemények versenye – eredményhirdetés Gábor Sándor mestercukrász minősítései alapján, bormustra a helyi termelők boraiból
A finom mandulás és más házi sütemények versenyére várjuk a nevezéseket, melyeket pénteken 14:00 -17:00 között, a rendezvény ideje alatt a helyszínen kérjük a szervezőknek átadni. Amennyiben a versenyzők előzetesen jelzik az igényüket a teleülésüzemeltetőnek (Mészáros Géza 06-20/957-7246) akkor az első 10 jelentkezőnek fél-fél kg mandulabelet biztosítunk a sütemények elkészítéséhez.
A pénteki rendezvény ingyenesen látogatható.
Másnap már a pincéké lesz a főszerep, pincetúrákkal várják az érdeklődőket.
 09:30 – Vezetett túra Sövény Gergő programszervezővel. Gyülekező a FÉK Étterem előtt, karszalag vásárlás, borkostolás, 3 perc séta a Müller Családi Pincészethez, – ahol szintén lehet kóstolni -, majd indulás vonattal Fövenyesre (10:15), onnan séta vissza Akaliba, minden további résztvevő pince érintésével.
11:00 – Vezetett túra Koncz Imre polgármesterrel. Gyülekező a FÉK Étterem előtt, karszalag vásárlás, borkostolás, 3 perc séta a Müller Családi Pincészethez, – ahol szintén lehet kóstolni -, majd indulás vonattal Fövenyesre (11:35), onnan séta vissza Akaliba, minden további résztvevő pince érintésével.
  
A vezetett túrákra kérjük lehetőség szerint előzetesen regisztráljanak a program@balatonakali.hu e-mail címen a túljelentkezés elkerülése végett! Tájékoztatjuk a vezetett túrára jelentkezőket, hogy a vonaton kell mindenkinek saját részre megvenni a vonatjegyet, mivel a vasútállomáson nem működik a jegypénztár.
Nyitva tartó pincék, borkóstoló helyek:
1.      Skrabski Pince, Sümegi Gábor
2.      Fürtös Pince, Németh Miklós
3.      Pince Galéria, Lunzer Anikó
4.      Meszleny Pince, Meszleny család
5.      Fülei Pince, Fülei Zoltán
6.      Mörk Pince, Mörk András
7.      Müller Családi Pincészet, Müller Gábor (B.akali, Kossuth u. 46.)
8.      FÉK Üzletház, Tóth Dávid
A borkóstolókon való részvétel BORRA-való karszalaggal lehetséges, melynek ára 5000,-Ft! 14 év alatti gyermekek számára 2500,- Ft, 6 év alatti gyermekek számára ingyenes a részvétel és karszalag sem kell. A Balatonakaliban állandó lakhellyel rendelkezők számára, akik már betöltötték a 14. életévüket, önköltséges áron, 2500,- Ft-ért lehet karszalagot venni, a balatonakali állandó lakos 14 év alattiak, ingyen kapnak karszalagot, amivel fogyaszthatnak.
Karszalagot, minden borkóstoló helyen lehet venni. A karszalag ára tartalmazza a gravírozott kostolópoharat, a pincéknél a kostolásra felkínált borokat, -kóstolási mennyiségben- gyermekeknek szörpöt, a Meszleny pincénél egy tál gulyást, vezetett túrák esetében a túravezetést. A Meszleny pincénél Lukács Adrián és zenésztársa szórakoztatja a megpihenő vendégeket.
A nyitott pincék 18:00 óráig tudják fogadni a vendégeket, így kérünk mindenkit, hogy addig keressék fel azt a pincét, ahol kóstolni kívánják. Egyben tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy a túra során több pincénél is van lehetőség palackozott bort vásárolni, viszont ennek árát külön fizetni kell az adott bortermelőnél.
20:00-23:00 – Zenés Mandula Est a FÉK Étteremben, aThrills Duó közreműködésével, mandulás ételekkel! A karszalaggal rendelkező vendégeknek kedvezményes menü.
Asztalfoglalás 06-30/306-4590 telefonszámon.

Balatonakali, Magtárház, Petőfi u. 2.

725x90

További programok

BalatONkoncert minifesztivál Balatonfűzfőn július 5.
Keszegfesztivál Gyenesdiáson július 6-7.
Itt az idő, hogy minden hétvégét csütörtökön kezdjünk!
A Balaton partján, hangulatos környezetében, 72 négyzetméteres led falon követhetitek nálunk a foci EB (Magyarország – Skócia
A Művészetek Völgye Fesztivál idén több programmal várja a fesztiválozókat, közel 3000 lehetőség közül választhat
Szent Iván éj és Múzeumok Éjszakája a Follyban
Holnaptól megint várnak benneket, egész hétvégén, rengeteg levendulával, hűtött üdítővel és finom levendulás roséfröccsel 🥰
Libegőzz és bringázz Eplényben késő estig
300x250