Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 26., péntek

A gyorsételek károsítják az agyat

Brit, amerikai és ausztrál kutatók a Royal Society Open Science című tudományos lap friss számában írták le vizsgálatukat, amelyben önkéntesek részvételével tanulmányozták a gyorsételek hatását – írta a medicalxpress.org.
A nyugati világban élők többsége tudja, milyen veszélyeket rejt a túlságosan feldolgozott ételek és a gyorséttermi fogások fogyasztása: túlevéshez, elhízáshoz és más egészségi problémákhoz vezethet. A tudósok azonban még keresik a választ arra, hogy miért esik olyan nehezükre az embereknek, hogy ellenálljanak az egészségtelen fogásoknak.
Az új kutatáshoz 110 önkéntest toboroztak, akik a húszas éveik elején jártak, és egészségesen étkeztek. Arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha egy hétig egészégtelen gyorsételeket fogyasztanak.


Az önkéntesek – véletlenszerűen kiválasztott – csoportja egy héten át továbbra is úgy étkezett, ahogy a kutatásig, a többiek viszont zsíros húsokat, szénhidrátban és cukorban gazdag fogásokat ettek.
Memóriatesztet végeztettek velük a kutatás előtt, és az egy hét leteltével megvizsgálták az étvágyszabályozásukat, valamint kikérdezték őket, mennyire élvezték az előző heti ételeket.
A memóriateszteken gyengébb eredményt értek el azok, akik egy hétig gyorsételeket ettek. Ennél is fontosabb azonban, hogy közvetlenül egyetlen egészségtelen fogás elfogyasztása után az agy hippokampusz nevű területe elégtelenül működött.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hippokampusz szerepet játszik az étvágy szabályozásában. Egy adag belga gofri elfogyasztása után azonban nem tudta rendesen ellátni ezt a feladatot, az önkéntesek nem kaptak jelzést, hogy fejezzék be az evést, mert már jóllaktak. Az evés abbahagyása helyett tovább faltak.
Egy hét ilyen lakmározás után az önkéntesekben megmaradt az egészségtelen ételek élvezetének emléke, miközben a kevésbé élvezetes ételek emlékei törlődtek. Az eredmény az volt, hogy nehezen álltak ellen a gyorsételek csábításának.
A nyugati étrenden élőknél a memória gyengülése és az étvágykontroll romlása összefüggést mutatott.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!