Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 30., kedd

Ilyen egy igazi jubileum

Profi körülmények között, lezárt pályán tekerhetnek a Balatonfondo kerékpáros maraton résztvevői egy évvel a Giro d’Italia magyarországi Nagy Rajtjának megrendezése után.

A 2022-es olasz országúti kerékpáros körverseny első három szakaszát rendezték Magyarországon: a nyitóetapon Budapestről Visegrádra tekert a mezőny, majd a fővárosban rendeztek időfutamot, végül pedig Kaposvár és Balatonfüred között tekert a mezőny. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországot érintette háromhetes körverseny.
Ez előtt tiszteleg április 30-án és május 1-jén a Balatonfondo elnevezésű programsorozat: az első napon ingyenes gyerekversenyek várják az érdeklődőket Balatonfüreden, a munka ünnepén pedig két távon, 70, illetve 145 kilométeren tekerhetnek a résztvevők. Utóbbi részben átfedésben lesz a Giro harmadik szakaszával, amelyen Mark Cavendish diadalmaskodott.
Az esemény stábmegbeszélésén Szilasi László versenyigazgató kiemelte: ilyen hosszú kerékpáros tömegsportrendezvénynél még nem volt Magyarországon teljes útzárás, márpedig 30 kilométer/órás átlagig ezt ezúttal biztosítja majd a közreműködő közel 400 rendőr. Mellettük felvezetőautók és -motorosok, a profi versenyekhez hasonlóan versenybírók, frissítőállomások segítik a kerékpárosokat.
A nevezés csütörtöktől (mától) él a balatonfondo.eu oldalon, a szervezők 1000-1500 indulóban reménykednek, a résztvevők között kisorsolnak egy karbonból készült Bianchi országúti kerékpárt.
Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója rámutatott: a környező országokban már vannak gran fondók – amatőrök számára profi körülmények között rendezett viadalok -, ezt szeretnék meghonosítani Magyarországon is évente visszatérő jelleggel.
“Nagyszerű volt a Grande Partenza rendezése, jobban is sikerült, mint sokan várták előzetesen. Az azonban nem jó, ha nincs utána örökség” – fogalmazott Schneller, aki elnökségi tag volt a Giro Nagy Rajtjának szervezőbizottságában. Mint mondta, szerinte a Balaton-felvidék az egyik legszebb tájegysége az országnak, ahol megvan a szükséges infrastruktúra, ismertség és turisztikai vonzerő ahhoz, hogy méltó és alkalmas legyen az első gran fondo helyszínének.
Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke szerint is az volt az egyik nagy kérdés egy éve: “mi marad a Nagy Rajtból nekünk?”
“Önmagában az, hogy egyszer itt volt a Giro, aztán elment a vándorcirkusz, biztosan nem kielégítő. Óriási jelentősége van egy olyan eseménynek, amely továbbviszi ennek a szellemiségét, és amit nemcsak nézni lehet, hanem aki vállalkozik rá és elég erős hozzá, részt is vehet rajta” – fejtette ki. Hozzáfűzte: a Giro “láthatóvá tette” Magyarországot, a május eleji Balatonfondo pedig “százával, vagy ha jól csináljuk, akkor évek múlva ezrével” vonzhat ide külföldi amatőr kerékpárosokat is, márpedig ez “kincs” a Balaton turisztikai marketingje szempontjából.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!