3 különleges balatoni pékség, amit egyszer fel kell keresned - Balaton Televízió hírportál

3 különleges balatoni pékség, amit egyszer fel kell keresned

A Balatonnál is vannak nagyszerű pékek, akik közül sokan más pályáról kanyarodtak a kenyérkészítés művészet felé.

Szeretek olyan pékségbe járni, aminek lelke van, és noha egyik sincs igazán közel hozzám, de mikor eljutok valamelyikbe, mindig nagyon nehezemre esik a búcsúzás.

1. Jártam Balatonkenesén a Katica pékségben, ahol annyiféle pékterméket készítenek, hogy a pultnál álló eladók sem tudták pontosan megmondani, hogy aznap mekkora a repertoár.
És nem ment a mennyiség a minőség rovására, mert az általam kóstolt kenyerek és péksütemények mindegyike isteni volt! Bár a pékségben kenyerek százai sorakoztak, de engem igazán a kenesei nyújtottal fogtak meg, abból is a káposztással…. nem tudom mennyit tudtam volna enni belőle, de a kedvesemre pillantva a harmadiknál megálltam: ő nekiállt negatív fejbólogatások közepette cüccügve nehezményezni a negyedik kenyér felé nyúló kezemet!

Fotó: Pexels

2. Volt szerencsém a balatonfüredi Péklánnyal diskurálni, aki mosolyok közepette mesélte el nekem, hogy mikor a péksége megnyitása előtt az egyik engedélyhez a kenyerei hozzávalóit kellett felsorolnia, nehezményezték a szűkös listát, sőt, elsőre el sem hitték! És ez csupa jót jelent, hiszen mellőzi a mesterséges hozzávalók sokaságát, amik sok más helyen megtalálhatóak a kenyerekben. Orsiéknak saját kis házimalmuk van, így a kenyérhez a gabonát is maguk őrlik, ami szinte egyedülálló a Balatonnál.
Persze kóstolót is kaptam a kenyérből meg péksütiből, ami biztosan nagyon finom volt, mert a párom kb. három perc alatt elpusztította, így csak a kenyeret tudtam meggusztálni, aminek íze, még mindig a számban…

Fotó: Pexels

3. Személyesen még nem találkoztam Kovács Beával, aki az egyszemélyes Búzalelke Pékességet vezeti a Szent György-hegy lábánál megbúvó Kisapáti faluban, de az idén mindenképp el szeretnék látogatni hozzá. Több nyilatkozatát láttam, és egyszer futólag találkoztam vele egyik Duna TV-s forgatás alkalmával. Minden egyes megnyilvánulásában érzem azt a finom nőiességet, a személyének lágyságát, alázatát a szakma felé, és egészen bizonyos vagyok abban, hogy ez a keze munkájában, a kenyereiben is jól érezhető.

Szóval Ők, akikkel találkoztam és akivel még találkozni szeretnék, meg persze még sok-sok elkötelezett hobbi és szakmabeli pékkel. De mivel egyikük sincs igazán közel hozzám, így egyik nap azt gondoltam, hogy megidézem szellemiségüket és kenyér illatot varázsolok a saját portámon. Két olyan egyszerű kenyér receptet próbáltam ki, amit bármelyik háziasszony el tud készíteni.

Madarász Ildikó, a Balaton háziasszonya

Iratkozz fel a Balaton Televízió Youtube csatornájára, ahol Ildikó főzőműsorait is láthatod!