Imádom a tavaszi illatokat, amikor nyílnak a fák virágai, amikor zöld szagú a lég, amikor langy szellő fúj, mert ekkor lehet a legjobb piknikező helyeket találni.
Persze, ha már megtaláltuk az eszményi kirándulóhelyet, akkor jöhet a jól megérdemelt majszolnivaló.
Ha rákeresünk a piknik szóra, a következőket adja ki:
“Szabadban rendezett összejövetel, ahova a résztvevők magukkal hozzák a közös fogyasztásra szánt enni- és innivalót.”
Ennél még szerintem senki nem tudná jobban megfogalmazni :).
Legutóbb Tihanyban jártam a belső tónál, ahol ötödmagammal, illetve egy csomó kirándulóval a háttérben, a szabadban követtem el főzési kísérletet.
A legnagyobb sikere persze az édes, eperlekváros és eprekkel díszített bundás kenyérnek volt, aminek az illata mindenkit a környékre csalogatott.
Persze, készítettem a szabadban avokádó krémet is, ami megosztotta a közönséget: van akinek nagyon ízlett, van akinek nagyon-nagyon ízlett :).
De a nagy attrakció részemről a tavaszi tekercs volt.
Elkészítésének folyamatából a rizstésztába tekeréstől, illetve a kisütéstől féltem.
De elmondhatom, hogy nem szakadt el a tészta, illetve a szél is úgy fújt, hogy épp ki tudtam sütni a tekercseket. Mindenkinek nagyon ízlett és tényleg elkészíthető tábori körülmények között is 🙂
Íme, egy kis ízelítő:
Édes bundás kenyér

Hozzávalók:
szikkadt kenyér
tojás
tejszín (20% – 30%-os zsírtaralmú)
vaníliás cukor
eperlekvár
eperdarabok
kizárólag vaj a kisütéshez
A tojást a vaníliás cukorral és a tejszínnel villával felverem, és forróra hevített olajon az ebbe mártogatott kenyereket kisütöm. Megkenem eperlekvárral, eperszeletekkel díszítem és tálalom.
Tavaszi tekercsek

Hozzávalók:
bármilyen idény zöldségek vegyesen
szója szósz
só
bors
fokhagyma
gyömbér
rizslapok
olaj
A zöldségeket egyforma nagyságúra szelem. A felhevített olajba megfuttatom a hagymát és a reszelt gyömbért, erre rakom rá fokozatosan a zöldségeket, majd szója szósszal kicsit átpárolom. Kb. 3-4 perc. Hagyom kicsit hűlni.
Ezután a rizstésztát vízbe áztatom, majd konyharuhára szedve, kis zöldséghalmokat teszek bele és feltekerem. Forró olajban kisütöm.
Madarász Ildikó