2 recept, ami bebizonyítja, hogy a cékla finom - Balaton Televízió

2 recept, ami bebizonyítja, hogy a cékla finom

Amikor először álltam a család elé, hogy a vacsora töltött cékla lesz, hát, nem voltam túl népszerű, de megadóan adtak teret vacsora terveimnek. Mondanom sem kell, hogy aznap este nem csengetett hozzánk be a pizza futár, mind egy falásig elfogyott a kreálmányom.

A siófoki vásárcsarnokot járva, ilyenkor télen csak elnézem a sok, kissé fonnyadt kelkáposztát, a jobb sorsot látott TV paprikákat, csonttá aszott kápiákat, a halvány, szinte bocsánatkérő paradicsomokat, no és a sok primőrt.
Szinte keresnem kell a szezonális zöldségeket! Mert bizony szezon van, most is, csak éppen téli szezon.

Sokan teljesen elfelejtik, hogy volt olyan idő az emberiség életében, hogy télen nem lehetett kapni paprikát vagy paradicsomot, a szőlőről nem is beszélve, hanem valóban az volt, amit el lehetett vermelni, vagy pedig a zöldség/gyümölcs volt olyan szívós, hogy az rossz időben is megterem – vagy pont jót tesz neki, ha megcsípi a dér: pl. naspolya, kelbimbó.

Ilyenkor télen jellemzően a gyökérzöldségek a szezonálisak, és ezekből is hihetetlen finom ételeket tudunk varázsolni.
Ne hagyd, hogy a hideg tél elvegye a kedvedet az egészséges étkezéstől! Ilyenkor, a zord időben különösen jól esnek például a sütőtökből készült krémlevesek, vagy válasszunk egy igazán jó féle sűrű bablevest, ami a legködösebb időben is csodás élményt tud adni.

Ne feledkezz meg arról a fontos alapelvről sem, hogy a lassan termő zöldségek sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint gyorsan termő társaik.
Tehát gyökérzöldségre fel!
Ilyenkor van szezonja például a fekete reteknek, a céklának, a póréhagymának, a sütőtöknek, a pasztináknak, a csicsókának, a fehér-lila káposztának, a zellergumónak stb.
A szezonális gyümölcsök és zöldségek mellett szól az is, hogy ilyenkor jellemzően alacsonyabb áron veheted meg őket.
Én ezen a héten a céklát céloztam meg! És milyen jól tettem!

Amikor először álltam a család elé, hogy a vacsora töltött cékla lesz, hát, nem voltam túl népszerű, de megadóan adtak teret vacsora terveimnek.
Mondanom sem kell, hogy aznap este nem csengetett hozzánk be a pizza futár, mivel mind egy falásig elfogyott a kreálmányom.
Sőt, még csokis sütit is gyártottam céklából. Isten bizony! A fiúk azt mondták, hogy ebből gyakrabban is készíthetek…akár két napi szinten.
Tehát kedves olvasók, nyúljunk bátran a céklához és felejtsük el, hogy azt csak krumplistésztához lehet enni, savanyúság gyanánt, vagy reszelve, salátának, vagy salátát dúsítva!
Hoztam két receptet, ami jól vizsgázott a családi szűrőn, így ajánlom a figyelmetekbe is!

Gombával töltött cékla

Hozzávalók:
6 db cékla
25-35 dkg gomba
5 dkg feta sajt
2 dl natúr joghurt
2 ek olíva olaj
5 dkg füstölt sajt

Fotó: Madarász Ildikó

A céklákat héjastól megfőzöm (kb. 1 óra), majd megpucolom őket, talpat vágok, és karalábé vájóval kiszedem a belsejét. Az olajon megfuttatom a szeletekre vágott gombát.
A gombát, az elmorzsolt feta sajtot a céklákba töltöm, felöntöm joghurttal, majd a tetejét megszórom fütölt sajttal. Sózni sem kell szinte, mert a sajtokban van annyi, hogy ízesítse az ételt.
Tipp: nálam maradt ki pár fej gomba. Ezekbe beletöltöttem a kivájt és apróra vágott céklát és ugyanúgy jártam el, mint a cékláknál. Így lett gombával töltött cékla és céklával töltött gomba is.

Céklás-csokis süti

Hozzávalók:

20 dkg vaj
20 dkg jó minőségű legalább 60 % -os csokoládé
15 dkg cukor
4 tojás
15 dkg liszt
1 ek. cukrozatlan kakaópor
1 tk. sütőpor
csipet só
1 mk. őrölt fahéj
25 dkg nyers cékla

Pucoljuk meg és reszeljük le a céklát A sütőt melegítsük fel 180 fokra. A vajat tegyük egy hőálló tálba az összetört csokival, és mikróban 500 W-on 1 perc alatt olvasszuk össze, de aki régivágású, az mindezt megteheti vízgőz felett.
A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, adjuk hozzá a lisztet, a sót, a kakaóport, a sütőport, a fahéjat, a vajas csokit, és a céklát.
Egy 20×30cm-es a tepsi alját béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát. Kb. 30 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizzük.
Önállóan, vagy bármilyen krémmel tökéletes, a céklától kap egy zaftosabb álagot, de a cékla íze szinte fel sem fedezhető.

Madarász Ildikó

Ildikó nem csak ír, de Ki főz ma címmel gasztroműsort is készít, az adásokat a Balaton Televízió Youtube-csatornáján is láthatod. Kattints a fotóra, és iratkozz fel a csatornára!