Zöldborsós pite - Balaton Televízió hírportál

Zöldborsós pite

Kisebb koromban anyukám soha nem bízta rám egyedül a borsófejtést, mert tudta, hogy abból akkor sosem lesz leves, nem hogy főzelék.

A zöldborsót szinte mindenki szereti. Bár manapság egyre ritkábban választjuk friss, hüvelyes formában, mert egyszerűbb és elérhetőbb fagyasztott, illetve konzerv változata. Pedig megérné azt a kis plusz munkát, amit a szemek kifejtésére szánunk, mert a nyers, zsenge borsónál nincs finomabb.

Érdekesség, hogy ezt a zöldséget éretlenül kedveljük, hisz besárgulva, szárazon érik be igazán.

Azt a tényt is kevesen ismerik, hogy kalória tartalma szinte megegyezik a burgonyáéval, a cukor tartalom nem dobja meg annyira az értéket, mint gondolnánk, így a diéta időszakában is jól beilleszthető, ha egy kis édesre vágyunk.

Nagyon finom a levese, hagyományosan, csipetkével, és krémleves formájában mentával fűszerezve.

A guruló zöld szemek minden ételt feldobnak ízben és látványban is egyaránt. Én most egy pitét hoztam, egy zöldborsós quiche-t, ami tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.

Zöldborsós quiche gorgonzolával

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 100 g vaj
  • 1 kk só
  • 1 dl hideg víz
  • 2 szál újhagyma
  • 2 ek olaj
  • 25 dkg zsenge zöldborsó
  • 10 dkg Gorgonzola
  • 3 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 1 zsenge cékla friss levele
  • só, bors
  • retekcsíra

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit hirtelen összegyúrjuk és legalább félórára hűtőbe tesszük. Az olajon a hagymát megpároljuk, majd jöhet a zöldborsó, megsózzuk, borsozzuk, pár percig pároljuk. Ezek után hozzáadjuk az elnagyoltra vágott cékla leveleket, és ezzel is pároljuk 1-2 percet. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a kanál lisztet és a tejet, majd a borsóra öntjük, és félig megsütjük. A tésztát kinyújtjuk, a piteformába tesszük, megszurkáljuk, és félig megsütjük a sütőben.  Ezek után hozzáadjuk a tojásos keveréket, majd rámorzsoljuk a sajtot, és nagyjából fél óra alatt készre sütjük.