A zöldborsót szinte mindenki szereti. Bár manapság egyre ritkábban választjuk friss, hüvelyes formában, mert egyszerűbb és elérhetőbb fagyasztott, illetve konzerv változata. Pedig megérné azt a kis plusz munkát, amit a szemek kifejtésére szánunk, mert a nyers, zsenge borsónál nincs finomabb.
Érdekesség, hogy ezt a zöldséget éretlenül kedveljük, hisz besárgulva, szárazon érik be igazán.
Azt a tényt is kevesen ismerik, hogy kalória tartalma szinte megegyezik a burgonyáéval, a cukor tartalom nem dobja meg annyira az értéket, mint gondolnánk, így a diéta időszakában is jól beilleszthető, ha egy kis édesre vágyunk.
Nagyon finom a levese, hagyományosan, csipetkével, és krémleves formájában mentával fűszerezve.
A guruló zöld szemek minden ételt feldobnak ízben és látványban is egyaránt. Én most egy pitét hoztam, egy zöldborsós quiche-t, ami tulajdonképpen egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény.
Zöldborsós quiche gorgonzolával
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 100 g vaj
- 1 kk só
- 1 dl hideg víz
- 2 szál újhagyma
- 2 ek olaj
- 25 dkg zsenge zöldborsó
- 10 dkg Gorgonzola
- 3 tojás
- 1,5 dl tej
- 1 ek liszt
- 1 zsenge cékla friss levele
- só, bors
- retekcsíra
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit hirtelen összegyúrjuk és legalább félórára hűtőbe tesszük. Az olajon a hagymát megpároljuk, majd jöhet a zöldborsó, megsózzuk, borsozzuk, pár percig pároljuk. Ezek után hozzáadjuk az elnagyoltra vágott cékla leveleket, és ezzel is pároljuk 1-2 percet. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a kanál lisztet és a tejet, majd a borsóra öntjük, és félig megsütjük. A tésztát kinyújtjuk, a piteformába tesszük, megszurkáljuk, és félig megsütjük a sütőben. Ezek után hozzáadjuk a tojásos keveréket, majd rámorzsoljuk a sajtot, és nagyjából fél óra alatt készre sütjük.