Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. május 20., hétfő

Világbajnokot ünnepeltek

Magyarország első női vitorlázó világbajnokát, Érdi Máriát, valamint a Vadnai testvéreket ünnepelték Balatonfüreden.

Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke komoly csapatérdemnek nevezte a teljesítményt a Kékszalag Portban, ahogy fogalmazott, maximális erőfeszítés nélkül nincs kiemelkedő eredmény. Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes, világbajnok vitorlázó, szövetségi kapitány pedig arról beszélt, hogy nagyon sok türelem, áldozat és állhatatosság kell a kiemelkedő sportteljesítményhez.
Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlásakadémia vezetője elmondta, hogy a nyár folyamán több helyszínen ismertette meg a vitorlás sportot a gyermekekkel, akik leginkább a jelenlegi élsportolókról faggatták őt.
A beszédeket követő kerekasztal-beszélgetés során Borbély Ferenc sportvezető kérdéseire válaszolva Érdi Mária felidézte, hogy hosszú és nehéz út vezetett a felnőtt világbajnoki győzelemig.
A 25 éves versenyző elárulta, a vitorlázással a Tihanyi Hajós Egyletben ismerkedett meg. Mint elmondta, jelenlegi edzőjével, Enrico Strazzerával a 2023-ra kitűzött célokat sikerült elérni. Bár a hágai világbajnoki címet nem lehetett előre borítékolni, mivel sok ember van a mezőnyben, aki képes erre, de nagy esélyesként indult – tette hozzá.
Érdi felidézte, hogy az éremfutam előtt öten voltak esélyesek a dobogóra és már nagyon fáradt volt. Szerette volna végig megtartani a kontrollt a verseny alatt. A dán versenyző a rajt pillanatában büntetést kapott, innentől már kevesebb emberre kellett figyelnie. Elmesélése alapján, amikor végül befutott, még nem mert örülni, ám amikor a hajójával együtt a vállukra vették a sporttársak, az felejthetetlen érzés volt számára. A további terveiről szólva elmondta, hogy keményen fog dolgozni, talán még keményebben, mint eddig.
Vadnai Jonatán arról beszélt, hogy jövő héten már elkezdődik az alapozás, hiszen fontos időszak előtt állnak testvérével, mert kettőjük között dől majd el, ki megy jövőre a párizsi olimpiára. Szavai szerint mindent megtesz, hogy ő legyen az, aki kijut, de viccesen megjegyezte, hogy “jobb egy tesónak örülni, mint egy vadidegennek”.
Vadnai Benjamin felidézte, hogy bár a világbajnokságra szépen ívelt fel a teljesítménye, a hágai vb-n a rajt utáni sprintek nem sikerültek jól. Az utolsó napokon már látszott, hogy a kvótára nincs esélye, akkor próbálta a testvérét támogatni.
Érdi Mária az augusztusi, hágai világbajnokságon az ILCA – korábbi Laser – kategóriában szerzett aranyérmet és olimpiai kvótát, míg a Vadnai testvérek közül ugyanebben a hajóosztályban Jonatán szintén olimpiai indulási jogot vívott ki a 19. helyével, Benjamin pedig a 49. lett.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!