Így védd meg a nagyit az unokázós csalóktól! - Balaton Televízió hírportál

Így védd meg a nagyit az unokázós csalóktól!

Fogadják meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság megelőzési tanácsait!

Veszprém megyében 2018-ban és 2019 első felében nem követtek el úgynevezett unokázós módszerrel csalás bűncselekményt idős személyek sérelmére. Azonban a Veszprémi és az Ajkai Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly év végén, míg a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén ez év elején történtek ilyen bűncselekmények, továbbá az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a rendőrségre az unokázós csalókkal kapcsolatban.

Ezen bűncselekmények esetében a megelőzésnek kiemelt jelentősége van. Cél, hogy a hívott fél felismerje, hogy vélhetően csalás áldozatává válhat.

Az elkövetők szinte minden esetben vezetékes telefonon, telefonkönyv alapján és véletlenszerűen hívják fel a kiszemelt áldozatokat. Jellemzően az idős – hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó – egyedül élő emberek a célpontjaik. Előfordul, hogy a lakókörnyezetében kérdezősködnek lehetséges áldozatuk életkoráról vagy arról, hogy egyedül élnek-e, ám vannak esetek, amikor a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket. Legtöbbször a megtévesztő ok az, hogy az unoka vagy valamely hozzátartozó balesetet szenvedett, és az okozott károk rendezése miatt pedig pénzre van szüksége. A közvetlen találkozás alkalmával azonban könnyen kiderülne, hogy nem ő az, így rendszerint valamelyik ismerősét küldi a pénzért.

A rendőrség arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy figyelmeztessék rokonukat a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és a megelőzési lehetőségekre.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat tanácsolja, hogy ne váljanak áldozattá az idősek:

  • Gondolják végig, hogy mennyire életszerű a hívó által telefonon elmondott történet! Ellenőrizzék annak valóságtartalmát!
  • Ha tehetik visszakérdezéssel, konkrét kérdésekkel próbálják meg azonosítani, ellenőrizni a telefonálót!
  • Hívják fel azt a személyt (az Önök által ismert telefonszámon), akire hivatkozva telefonáltak! Ha nem érik el vagy nem veszi fel a telefont, úgy ne gondoljanak a legrosszabbra. Hívják fel valamelyik közeli hozzátartozóját, ismerősét (például: édesanyja, házastársa, barátnője, testvére), és rajta keresztül tisztázzák a történteket!
  • Fontos, hogy az időseknél mindig kéznél legyenek a családtagok telefonszámai, amelyeket azonnal hívni tudnak a fentihez hasonló helyzetben.
  • Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!
  • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
  • Ne nyissanak ajtót ismeretlen személyeknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénz, értéket!
  • Gyanús idegenek látogatása esetén igyekezzenek megjegyezni személyleírását, gépkocsijuk rendszámát!
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 

Ezeknek a tanácsoknak a betartásával, illetve az idősekkel való folyamatos kapcsolattartással, beszélgetéssel, az egymásra való odafigyeléssel többnyire megelőzhető, hogy a bűnözők visszaéljenek a gondoskodó szeretettel.