Újabb sikeres kvalifikáció

Újabb nagy lépést tett a Vendée Globe-indulás felé Weöres Szabolcs, aki 16 nap 6 óra és 57 perc alatt teljesítette a Transat Jacques Vabre vitorlásversenyt.

A korábban a Kávé útja néven is elhíresült óceáni viadalon Weöres Szabolcs társa Irina Gracheva volt a New Europe fedélzetén. A négy hajóosztály számára kiírt verseny rajtját a viharos időjárás miatt többször halasztani kellett, végül a különböző kategóriák más időpontban indultak el, és az útvonalat is módosították a szervezők. Az IMOCA60-as osztály november 7-én vágott neki Le Havre-ból a papíron 3750 mérföldre (valóságban több mint 8000 km) rövidített távnak Martinique szigetéig, átkelve az Atlanti-óceánon.
Weöres Szabolcs számára az elsődleges cél az volt ezen az embert és hajót próbáló versenyen, hogy a sokszor viharos körülmények között biztonságban célba érjen, és tesztelje a felújított és átalakított vitorlást. A tervet sikeresen teljesítette, ami azért is szép eredmény, mert a 60 lábasok 40 hajót számláló
mezőnyéből többen feladták a viadalt, köztük olyan tapasztalt és sikeres óceáni vitorlázók, mint a Vendée Globe-címvédő Yannick Bestaven vagy a háromszoros földkerülő Nick Moloney. A New Europe a 26. helyen ért célba, ami jó eredménynek számít az IMOCA-hajók teljesítményalapú besorolásában.
Weöres Szabolcsnak sok ideje nem lesz pihenni, mert újabb megmérettetés vár a Vendée Globe-indulókra, visszafelé immár egyedül kell átvitorlázniuk az Atlanti-óceánt, Martinique-ból a franciaországi Lorient-ig.
Weöres Szabolcs Fa Nándor nyomdokaiba lépve második magyarként indulhat a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on, a világ legnehezebbnek számító sportversenyén, amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a bolygót.
A tizedik Vendée Globe egy év múlva, 2024. november 10-én rajtol Les Sables d’Olonne-ból.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!