Újabb fejlesztések Fenékpusztán

A ménes emlékmúzeumát, lovastáborhelyet és kulturális rendezvényközpontot alakítana ki az év végéig a Festeticsek egykori fenékpusztai majorságának területén közel 1,4 milliárd forintos pályázati forrásból a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft..

Farsang Csaba, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető-helyettese a szerdán tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Festetics család több száz évvel ezelőtt olyan kulturális és gazdasági értékeket hozott létre, amelyekre a mai napig értékes műemlékekként, műkincsekként tekintünk. Országosan is kiemelkedő ezek közül a felbecsülhetetlen értékű keszthelyi Festetics-kastély és annak parkja.
A NÖF a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal konzorciumban pályázott a fenékpusztai egykori Festetics-majorság fejlesztésére, amelynek áprilisban zárult az első üteme, jelenleg pedig a második fázisban 1 milliárd 387 millió forint európai uniós forrásból zajlik a felújítás – jelezte az ügyvezető-helyettes.
Elmondta: a fejlesztés részeként alakítják ki a Fenéki Ménes Emlékmúzeumot és Kulturális Rendezvényközpontot. Az emlékmúzeum gulyaistállójában klasszikus, a marhaistállóban pedig interaktív eszközökkel mutatják be a fenéki ménes, valamint a Festeticsek lótenyésztésének és lóversenyzésének történetét.
A létesítmény területén táborhelyeket is kialakítanak, hogy a térség lovastáborközpontjává válhasson a majorság. A rendezvényközpont ugyanakkor tematikus programoknak, időszakos kiállításoknak ad helyet, szeretnék, ha kiemelt rendezvényhelyszínként is vonzaná a hazai és külföldi látogatókat – ismertette Farsang Csaba.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!