Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 27., szombat

Uborkaszezon

Gyerekfejjel is számolatlan formájában találkoztam vele anyukám háztartásában, többnyire savanyítva, kovászosan, isteni uborkasalátának – csakis fokhagymásan – valamint anya vasárnap délutánonként beborította vele az arcát.

Imádjuk az uborkát!

Persze ha szavaznom kellene, akkor nálam a kovászos az első, jóféle kacsazsíros kenyérrel, de leírhatatlan az első, kertben szedett zsenge ubi íze is, egy finom májkrémes kenyérrel.

Szóval az uborka rengeteg jótékony hatással bír, mint külsőleg, mint belsőleg.

Az uborka kiemelten lúgosító hatású növény, segít helyreállítani a szervezet pH-értékét. Ráadásul káliumban gazdag, így jótékony hatással van a vesék működésére, gyorsítja a méregtelenítést. Ajánlott egész évben fogyasztanod akár nyersen, akár salátaként.

Nem véletlen, hogy, ha az uborka egészségügyi hatásairól van szó, a szemre helyezett karikák képe ugrik be először. A duzzadt, karikás szemek helyrehozásában szinte nélkülözhetetlen segítséget nyújt a zöldség. Üdévé, simává, fiatalabbá teszi az arcbőrödet, késlelteti a ráncosodást. Zsíros és száraz arcbőre egyaránt jó hatással van. Hidratál, és élénkíti a fakó bőrt.

Nem csoda, hogy számos kozmetikum alapanyagaként is használják. Bőrregeneráló hatása miatt rovarcsípés esetén hűsítheted vele a sérült bőrfelületet, megelőzve az idővel fokozódó viszketést vagy fájdalmat. Napozás után kiváló hűsítő és hidratáló lehet a bőröd számára.

Én persze a konyhában használom a legtöbbet.

A legutóbb pici piknik falatokat készítettem belőle, valamint uborka hajókat gyártottam nyakra főre.

Természetesen mint minden zöldség, az uborka is nyersen a legegészségesebb, így bátran próbáljátok ki az alábbi két receptet.

 

Uborka tekercsek

 

Hozzávalók:

  • 1 db. kígyóuborka
  • 25 dkg. túró
  • 1 camping sajt
  • só, bors
  • kapor
  • 5 dkg. füstölt lazac

 

A kígyóuborkát hosszában zöldségszeletelővel elszeletelem.

A többi hozzávalót összekeverem.

Az uborkacsíkot vékonyan megkenem a túrós keverékkel, az uborkaszelet végére teszek egy darab lazacot és egészen egyszerűen feltekerem.

Csodásan mutató falatkákat kapunk.

 

 

 

Uborka hajó

 

Hozzávalók:

  • 5-6 db. csemege uborka
  • a. hozzávalók, mint az előzőnél
  • + kápia paprika

 

Az uborkákat félbe vágom, majd a maját kikaparom és apróra vágom.

Az előző túrós kerekéhez adom, valamint a lazacot is apróra vágom.

A félbevágott uborkákat megtöltöm vele, majd egy zöldséghámozóval szelt szeletet rakok vitorlaként fogpiszkálóval a közepére. A tetejére zászlót tűzök a piros paprika levágott csúcsából.

 

/Madarász Ildikó/

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!