Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 20., szombat

Túrós, epres pite

Ezek a kisebb-nagyobb szemű, élénkpiros, kis boldogság szemek, frissen fogyasztva az igaziak, de ha nagyobb mennyiség áll a rendelkezésünkre, vagy épp akciós volt már a piacon, akkor ki ne hagyjuk a lekvár készítést belőle. Véleményem szerint, nincs finomabb az eper lekvárnál. De cukorral meghintve, tejszínnel gazdagítva is felejthetetlen, ha pedig süteményt készítünk belőle, az egészen biztos, hogy mindig friss hatású lesz.

Nagyon hosszú ideig a túrós-tejszínes eper torta volt a kedvencem, de mostanában kísérletezgetek vele. Megpróbálom nem nyersen, hanem kis hőhatásnak kitéve elképzelni, egy pite tetején. Nem is gondolnánk, hogy az eper mindamellett, hogy nagyon ízletes, rengeteg pozitív hatással bír az egészségünkre.

Ilyenek többek között: az immunrendszer erősítő hatása, javítja a szemet, harcolhatunk vele a ráncok kialakulása ellen, csökkenti a vérnyomást és a különböző gyulladásokat, felveszi a fegyvert a rossz koleszterin ellen, rostban gazdag, ami jót tesz az emésztésnek, illetve nagy segítség lehet a fogyókúrában is.

Az eper nagyon jó barátságban van a túróval, valamint minden tejtermékkel. Egy pitét kezdő háziasszonyok is gyorsan össze tudnak dobni, viszont az nem mindig annyira attraktív, azonban, ha a pitét torta formában sütjük ki, és mondjuk kreálunk két tésztaréteget eperrel halmozva, úgy azért már egy egészen tisztességes remekművet tudhatunk a magunkénak.

Túrós eper pite

Hozzávalók:

  1. réteg:
  • 14 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 14 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  1. réteg
  • 50 dkg félzsíros túró
  • 3 nagyobb tojás, vagy 4 kicsi
  • 8 dkg étkezési keményítő
  • 6 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom 

+ 60 dkg eper

Elkészítés: 1.réteg

 

 

A vajat, a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, a kakaóval, sütőporral elkeverjük. A száraz és a nedves hozzávalókat összekeverjük, és egy vajazott, lisztezett tortaformába töltjük, majd tetszés szerint kirakjuk, vagy épp tele pakoljuk eperrel

 

2. réteg

 

A tojásokat szétválasztjuk, majd a vajat, a cukorral, kikeverjük, és hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a túrót. Citromhéjjal ízesítjük és hozzákeverjük a keményítőt is. A tojások fehérjét habbá verjük és túrós krémhez adjuk. Az így kapott második krémet ráöntjük a kakaósra, majd ismét tele rakjuk eperrel. Közepesen meleg sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!