Tudtad, hogy Keszthelyen van Közép-Európa legnagyobb terepasztala?

Keszthelyen a Helikon kastélymúzeumban található Közép-Európa legnagyobb terepasztala!

 

A A A történelmi modellvasút-kiállításon a 19-21. századi Magyarország, Németország és Ausztria vasútjainak korhű mását tekinthetjük meg. A világon egyedülálló „éjszaka fényei” látványelem, a havas vidék, őszi táj, viaduktok, alagutak, 2,7 km hosszú sínhálózat- a gyermekektől az idősebb korosztályig mindenkit lenyűgöz.

A terepasztalok több mint 2,7 kilométer hosszú sínhálózatán, 500 négyzetméternyi alapterületen, 348 teljesen automatizált szervomotoros, dekóderrel irányított kitérőn át, több mint 600 épület között 75 különféle, az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból összeállított korhű szerelvény közlekedik egyszerre H0 (1:87) méretarányban. Az állomások vágányhálózata légi fotók és eredeti tervek alapján készült. A bemutatót korabeli tervrajzok, Magyarország leghíresebb vonatainak technikai leírásai teszik teljessé.

Az elmúlt években teljesen megújult a modellvasút kiállítás. A táj legnagyobb része a jelenlegi legmodernebb technikák segítségével újraépült. Legújabb látványosságunk az „éjszaka fényei”, melyben a kiállításon található összes házban és az utcákon lévő több száz lámpának köszönhetően a világon egyedi fényben tekinthetjük meg a kiállítást. Beépülésre került egy interaktív rendszer is, melyet mozgásérzékelők segítségével a látogatót irányíthatják a tájban elrejtett különböző elemeket, például tüzet tudunk gyújtani a tábortűznél vagy el lehet indítani a darut az építkezésen és tyúkokat is etethetünk a farmon. Elhelyeztünk egy speciális kamerás mozdonyt így a látogató a mozdonyvezető szemszögéből tekintheti meg a tájat.

Az egykori közös magyar–osztrák Déli Vasútnak állítanak emléket a Semmering – Klamm és a Kanizsa – Budapest-Déli pályaudvar terepasztalok. A Semmering a Déli Vasút – Süd Bahn – osztrák része, a Nagykanizsa – Budapest vonal pedig a magyar oldal fő vonala volt. A Semmering vasútvonal legszebb része a Klamm–Semmering szakasz, viaduktjaival és alagútjaival. A világon ez az egyik legnagyobb hegyivasút-terepasztal, amely szemlélteti a magasságbeli különbséget és valamennyi műtárgyat teljes hűséggel mutatja be.

A Zala terepasztal két, egymással összeépített fő egységből áll. A zalai vonalak pályaudvarai, illetve állomásai: Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Zalaszentiván, Zalaszentiván-Kisfaludpuszta, Zalalövő, Őriszentpéter, Keszthely, Badacsonytomaj, Pannonhalma, Sümeg.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!