Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2024. április 26., péntek

Tradíciók, hagyományok, régi receptek: batoska

A jó sorsom két ilyen nagytarcsai hölggyel hozott össze, akiktől sokat tanulhattam hagyományokról, szokásokról, és nem utolsó sorban megtanítottak egy tradicionális sütemény elkészítésére is. A diós batyu, diós zsák, vagy batoska névre hallgató, édes, omlós, mutatós desszert elkészítése nem egyszerű, de gyakorlással jól elsajátítható.

 A régi receptúra mennyiségi mutatóit olvasva, arra a következtetésre jutottam, hogy a konyhában való sütés is közösségi esemény volt, hisz egy adagból körül belül 240 darab isteni nyalánkság jön ki, aminek legyártása nem kis feladat.

A munkamenet is több emberre osztható, így valóban megvalósul a társasági esemény eszménye, amelynek a végeredménye nem csak maga a desszert, hanem a jó csapatmunka is, ami mindig bővelkedik vidámságban is.

Annuska és Terike hosszú évtizedek óta készíti és örökíti tovább az édesség készítésének lépéseit, és már a négy éves unoka is gömbölyíti a sütigolyókat. Kipróbálásra egy negyed adagot ajánlok, amiből nagyjából 50-60 darab lesz. Ez a mennyiség egy nagyobb családi adag, de higgyék el, hogy következő alkalommal egy fél adaggal fognak készíteni, mert annyira finom.

Nagytarcsai batoska

Hozzávalók:

  • 24 db tojás
  • 1 kg vaj
  • 1 kg liszt
  • 1,5 kg dió
  • 1,5 kg porcukor

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákhoz kisebb adagonként hozzáadjuk a vajat, mellyel kézzel jól összedolgozzuk. Ezek után jöhet a liszt, és összeállítva a sütemény alapján, jól összegyúrjuk.

Ha a simára gyúrtuk, picit pihentetjük, majd kisebb diónyi golyókat formázunk belőlük. A fenti adagból nagyjából 240 darab diós zsák/batyunk lesz.

A kiformázott golyókat a hűtőszekrénybe téve ismét pihentetjük, ezzel elérve, hogy a vaj visszakeményedjen kicsit, hogy aztán majd könnyebben dolgozhassunk vele.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A diót a porcukorral összekeverjük, majd adagonként a felvert tojásokhoz adjuk.

A sütigolyókon a hidegről kivéve, egyet még gömbölyítünk a kezünkkel rajtuk, majd kb 12-15 cm átmérőjűre nyújtjuk őket egy sodrófával.

A közepére egy csapott evőkanálnyi diós tölteléket rakunk, majd két kezünk segítségével, kis fodrokat képezve, batyukat formálunk, és a kosárka sütőformába téve, 200 fokon, 25 perc alatt készre sütjük.

Javaslat: Ha nincs kis nyújtófánk, ami ehhez a süti nyújtásához szükséges, megfelelő a hagyományos méretű is, de akkor nagyon ügyeljünk a nyújtási nyomásra a süti formázásakor.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Felül kell vizsgálni a nádgazdálkodást

Az OVF tájékoztatása szerint a Balatont kezelő Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság költségvetésében a korábbi évekhez hasonlóan, bruttó 3 millió forintot tudtak elkülöníteni nádaratásra, amit pályázat útján vállalkozókkal

tovább olvasom »

Szólj hozzá!