Töltött padlizsán - Balaton Televízió hírportál

Töltött padlizsán

A magyar háziasszonyok szeretnek zöldségeket tölteni.

Minél nagyobb a zöldség, annál jobb, hisz több fér bele, nincs annyi macera, és a végeredmény is mutatós. Nyáron a kiskertek ontják a tölteni való zöldségek tárházát. A spárgatök alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségű jól fűszerezett darált hússal töltsük, a cukkinit szeretjük sok paradicsommal, sajttal – pl. fetával – tölteni, míg a paradicsom kivájt belsejének jól áll mind a hideg – például zöldfűszeres túró – mind a meleg töltelék, úgy mint a  gombás ragú.

A padlizsán alkalmas töltésre is. Sokan azonban nem nagyon tudnak elrugaszkodni a darált hús-rizs variációtól, hisz sokan csakis ezt az egy opciót ismerik. Higgyük el, ha nem kerül mindenbe hús származék, attól még lehet nagyon finom és laktató.

A mai ajánlatom egy kicsit lecsóra emlékeztető, de alapjaiban több fajta zöldséget tartalmazó töltelék, amit előre megfőzve, felhasználva a padlizsán kikapart belsejét, friss fűszerezek felhasználásával készítettem el.

A tetejéről természetesen nem maradhat el a sajt sem, ami jelen esetben a márvány sajt, így koronázva meg, az alapjaiban vacsora ételnek számító főfogást.

Töltött padlizsán

Hozzávalók:

– 2 db közepes padlizsán

– 2 db paprika

– 2 db paradicsom

– gomba

– cukkini

– só, bors, fokhagyma

– 1 csésze bulgur

– 1 fej hagyma

 -1 ek. fűszerpaprika

– friss fűszernövények

– sajt, ízlés szerint – pl. márványsajt

A zöldségeket ízlésünk szerint állíthatjuk össze. A padlizsánokat félbe vágjuk, majd a húsuk egy részét kikaparjuk. A hagymán a zöldségeket megfuttatjuk, fűszerezzük,  hozzáadjuk a bulgurt, és egy csésze vízzel felengedjük. A kikapart padlizsánok belsejét sózzuk, és belekanalazzuk a zöldséges tölteléket, rámorzsoljuk a tetszőleges sajtot, majd forró sütőben megsütjük.