Tócsi a forralt bor mellé - Balaton Televízió hírportál

Tócsi a forralt bor mellé

Badacsonytördemicen közel harminc csapat versengett forraltbor főzésben a hagyományos megmérettetés során.

A XV. Forralt borfőzőversenyt a 155 éve született Herczeg Ferenc emlékének ajánlva rendezték. Az események Földesdy Gabriella Herczeg Ferenc-kalauz című könyvének  bemutatásával indultak, másnap délelőtt sok gyerek várta együtt a Mikulást a kézműves műhelyben, játszóházban. A Bányász Emlékmű koszorúzása sem maradhatott el, de a nap fénypontja vitathatatlanul a forralt borfőzőverseny volt. A fakanálforgatók az ország minden pontjáról érkeztek idén is, fittyet hányva a munkanapra. A megnyitó ünnepségen Horváth Zoltán polgármester köszöntötte a versenyzőket és az érdeklődőket, valamint köszönetet mondott a zsűrinek a munkájáért.

– Több, mint húsz éve a rendezvény elődje, a forralt borfőzés a Mindenki karácsonya ünnepségén indult. Tizenöt éve volt az első forralt borfőzőverseny, amely azóta hagyomány. Az ország számos pontjáról visszatérő vendégeink vannak – mondta a polgármester. Szántai Attiláné, a Faluház vezetője örömét fejezte ki, hogy a résztvevők nagy része visszatérő.

A zsűriben Weller Tünde borász. Nagy István, Újpest alpolgármestere, Kulka Gábor borász és Trenner Csaba borász bírálta a nedűket, amelyeket Herczeg Ferenc arcképével ellátott csészékből kortyolhatott mindenki.

A versenyzők fantáziadús borokat készítettek. Az Ökoturisztikai látogatóközpont dolgozói asztalt szilvát, citromot, narancsot, mandarint áztattak a bográcsba valamilyen titkos fűszerrel, de sütöttek lángost és zsíros kenyérrel is kínáltak mindenkit. A kemencések csapata rétest és húst is sütött a borfőzés mellett, a vasutasok tócsival csalogattak mindenkit a közelükbe.

A Rozsdamaró Veteránmotoros Egyesületet az egyik vezetőségi tag, a gépész Pandúr Zsuzsanna képviselte. Zsuzska egy erre a célra készült sütőkén, azaz koronás kiépítésű, rozsdás csövön főzte a bort. A mesztegnyőiek helyi otellóból főztek bort mézzel, rozmaringgal, aszalt gyümölccsel, de nem jöttek idén sem rétes nélkül. A kunbaracsiak tavaly főztek először forraltbort Tördemicen, a nyári szürkemarha gulyás főzésből pedig évek óta kiveszik a részüket. Nem egészen helyi otellót főztek most klasszikus fűszerekkel. Csillagánizst és gyömbért is tett a borba a helyi kötődésű Fater bora csapat, amelynek tagjai a fővárosból érkeztek.

A somlóvásárhelyiek ugyancsak jó kapcsolatot ápolnak már Tördemiccel, ők a somlói juhfarkra alapoztak. A Maurer család friss köményes kiflivel is kínálta a kíváncsiskodókat, de ami a fehérbor fűszerezését illette, a csilire esküdtek. Első ízben főztek bort a vépi baráti kör tagjai, akik úgy egy évtizede a kemence lekoppintása ürügyén érkeztek első ízben a faluba. Azóta folyton visszatérnek, most a legfiatalabbakra is gondolva gyümölcsös puncsot is kínáltak. Kőszegi blauburgert forraltak, miután karamellizált cukorral és a klasszikus fűszerek mellett kardamommal, gyömbérrel készítettek szirupot. Hawai bort főztek a legfiatalabb helyiek, ananásszal, mangóval, kókusszal. A Skizo borház 2018-as Irsai Olivérje volt a kiinduló pont, innen kapta a csapat az Olivér a Bahamákon nevet. A versenyt a Tördemic Néptáncegyüttes műsora színesítette és tombolasorsolás zárta.