Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2025. szeptember 9., kedd

Tócsi a forralt bor mellé

A XV. Forralt borfőzőversenyt a 155 éve született Herczeg Ferenc emlékének ajánlva rendezték. Az események Földesdy Gabriella Herczeg Ferenc-kalauz című könyvének  bemutatásával indultak, másnap délelőtt sok gyerek várta együtt a Mikulást a kézműves műhelyben, játszóházban. A Bányász Emlékmű koszorúzása sem maradhatott el, de a nap fénypontja vitathatatlanul a forralt borfőzőverseny volt. A fakanálforgatók az ország minden pontjáról érkeztek idén is, fittyet hányva a munkanapra. A megnyitó ünnepségen Horváth Zoltán polgármester köszöntötte a versenyzőket és az érdeklődőket, valamint köszönetet mondott a zsűrinek a munkájáért.

– Több, mint húsz éve a rendezvény elődje, a forralt borfőzés a Mindenki karácsonya ünnepségén indult. Tizenöt éve volt az első forralt borfőzőverseny, amely azóta hagyomány. Az ország számos pontjáról visszatérő vendégeink vannak – mondta a polgármester. Szántai Attiláné, a Faluház vezetője örömét fejezte ki, hogy a résztvevők nagy része visszatérő.

A zsűriben Weller Tünde borász. Nagy István, Újpest alpolgármestere, Kulka Gábor borász és Trenner Csaba borász bírálta a nedűket, amelyeket Herczeg Ferenc arcképével ellátott csészékből kortyolhatott mindenki.

A versenyzők fantáziadús borokat készítettek. Az Ökoturisztikai látogatóközpont dolgozói asztalt szilvát, citromot, narancsot, mandarint áztattak a bográcsba valamilyen titkos fűszerrel, de sütöttek lángost és zsíros kenyérrel is kínáltak mindenkit. A kemencések csapata rétest és húst is sütött a borfőzés mellett, a vasutasok tócsival csalogattak mindenkit a közelükbe.

A Rozsdamaró Veteránmotoros Egyesületet az egyik vezetőségi tag, a gépész Pandúr Zsuzsanna képviselte. Zsuzska egy erre a célra készült sütőkén, azaz koronás kiépítésű, rozsdás csövön főzte a bort. A mesztegnyőiek helyi otellóból főztek bort mézzel, rozmaringgal, aszalt gyümölccsel, de nem jöttek idén sem rétes nélkül. A kunbaracsiak tavaly főztek először forraltbort Tördemicen, a nyári szürkemarha gulyás főzésből pedig évek óta kiveszik a részüket. Nem egészen helyi otellót főztek most klasszikus fűszerekkel. Csillagánizst és gyömbért is tett a borba a helyi kötődésű Fater bora csapat, amelynek tagjai a fővárosból érkeztek.

A somlóvásárhelyiek ugyancsak jó kapcsolatot ápolnak már Tördemiccel, ők a somlói juhfarkra alapoztak. A Maurer család friss köményes kiflivel is kínálta a kíváncsiskodókat, de ami a fehérbor fűszerezését illette, a csilire esküdtek. Első ízben főztek bort a vépi baráti kör tagjai, akik úgy egy évtizede a kemence lekoppintása ürügyén érkeztek első ízben a faluba. Azóta folyton visszatérnek, most a legfiatalabbakra is gondolva gyümölcsös puncsot is kínáltak. Kőszegi blauburgert forraltak, miután karamellizált cukorral és a klasszikus fűszerek mellett kardamommal, gyömbérrel készítettek szirupot. Hawai bort főztek a legfiatalabb helyiek, ananásszal, mangóval, kókusszal. A Skizo borház 2018-as Irsai Olivérje volt a kiinduló pont, innen kapta a csapat az Olivér a Bahamákon nevet. A versenyt a Tördemic Néptáncegyüttes műsora színesítette és tombolasorsolás zárta.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250