Tíz éve a Balaton-felvidékért - Balaton Televízió hírportál

Tíz éve a Balaton-felvidékért

Sümegen tartotta tíz éves születésnapi ünnepségét az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, amely ma már több, mint száz védjegyest és háromszáz tagot számlál.

A jubileumon az egyesület elnöke, Rédei Zsolt arról beszélt, hogy tíz évvel ezelőtt a vidékfejlesztési stratégia szerint az egyéni projektek megvalósítása volt a cél.

– Azok jelentős részéből mára valóság lett. Ha valaki végigmegy a Balaton-felvidéken, lépten-nyomon Éltető Balaton-felvidékért Egyesületi tagba, védjegyes szolgáltatásba, termékbe botlik. Mára eljutottunk oda, hogy rendkívül széles báziusunk alakult ki, megtisztelő és nagy öröm, ha azt halljuk egymás között, hogy mi éltetősök vagyunk. Bízom benne, hogy a saját környezetében is úgy érzi mindenki, hogy élhetőbb lett a Balaton-felvidék, és ez megmutatkozik saját életünkben, de azokéban is, akik eljönnek hozzánk ide – mondta az elnök.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő szerint a Bakony Expo nagydíja is azt bizonyítja, hogy az elmúlt tíz év alatt sok mindent letett az asztalra az egyesület. – A jövőt biztosítják a jó programok és ha jól szervezettek azok. Évek óta emelkedik a Balaton-felvidékre érkező turisták száma, nem elérhetetlen négy évszakossá tenni a Balatont. Az összefogás ki tudja billenteni a vidéket a szezonalitásból – mondta Fenyvesi Zoltán.

Sövényházi Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke vallotta, hogy magáénak érzi az egyesületet.

– Kapolcson 2010-ben találkoztam először az egyesülettel, tudtam, hogy jó helyen vagyok, hiszen emberség, közvetlenség, pozitív energia áradt a vezetőség tagjaiból. Éreztem, hogy ezen a 60 településen meg lehetne váltani a világot – mondta Sövényházi Balázs.

Kocsis Adrián, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkárság stratégiai főosztálya vidékfejlesztési osztálya referense elmondta, hogy a jubileum arról tesz tanúbizonyságot, hogy a térségben van együttműködés, sikeres a munka. Az egyesület az egyik legkiemelkedőbb akciócsoport az együttműködés és a megfelelő kommunikáció szempontjából egyaránt.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke gratulált a tíz évhez. Leszögezte, hogy jó hírnévnek örvend az egyesület, amely egy jól működő közösség. Tagjai tele vannak energiával, energikus emberekkel. Erről szól a vidékfejlesztés, amelynek célpontjai azok, akik ehhez a közösséghez tartoznak. Ők, akik a vidékfejlesztést magas eszmei síkról lehozzák a gyakorlatba.

Az egyesület tíz évvel ezelőtt hatvan település önkormányzatával civil szervezetével és vállalkozóval együttműködve indították útnak a szervezetet a Balaton-felvidék fejlődéséért. Az évzáró taggyűlést követően tíz új védjegyest avattak, velük 105-re nőtt a Vidék Minősége Éltető Balaton-felvidék védjegyeseinek száma. Közel háromszáz tagja van már az egyesületnek.