Téli Balaton: pro és kontra - Balaton Televízió hírportál

Téli Balaton: pro és kontra

A Balaton ilyenkor mutatja meg igazi arcát NEKEM IS. Le tudok menni úgy a partra, hogy tényleg érezhetem a kettőnk szoros kapcsolatát, mert kvázi csak a víz van és én.

Balatoniként kiváltságosnak érzem magam, hisz egész évben nyaralok. Enyém a világ legnagyobb medencéje, hisz enyém az egész Balaton! Télen viszont álmos arcát mutatja, nincs nyüzsgés, amit úgy imádok. Téli Balaton pro és kontra:

Amiért a téli Balaton annyira szerethető:

Nem kell egy szimpla hétköznapi tej-kenyér-zabpehely-felvágott bevásárláskor 25 – 40 percig a pénztárnál állnom, nyomorognom, és beszívni azokat az illatokat, melyeket a legjobban légkondicionált helyiség sem nyom el. Nem kell kivárnom sorbanállás közben, hogy az épp itt nyaraló vendégközönség fiatalabb populációja eldöntse végre, hogy ma melyik alkoholos italtól szeretné jól érezni magát a Balaton partján.

Fotó: Pixabay

A téli Balatont egyébként a férfiak legjobban ősszel szeretik, mivel ilyenkor van hely horgászni, csendben lenni, és a megszokott, bejáratott, jól beetetett helyeken nem vonulnak vízibiciklisek hadai.
Ősztől tavaszig nyugodtan tudok kerekezni anélkül, hogy szinte elsodorna egy cabrio egy bringóhintó, vagy egy dühös apuka a babakocsijával, mert ő épp nyaral.
A Balaton ilyenkor mutatja meg igazi arcát nekem is. Le tudok menni úgy a partra, hogy tényleg érezhetem a kettőnk szoros kapcsolatát, mert kvázi csak a víz van és én. Tudok stresszt oldani egy hangos kiáltással, vagy épp ellenkezőleg, ha arra van szükségem, itt tudok igazán elcsendesedni.
A gyereket nyugodtan engedem játszani a játszótéren, nincs az a sok törött üveg…
A hétvégi fesztiváloktól mentesen tényleg nyugodt a hétvége, nincs zaj, szag, és egyéb attrakció.

Bónusz vélemény:
Sajnos az ingatlanfejlesztésekkel nem növekszik egyenes arányban az infrastrukturális ellátottság: továbbra is ugyanazon a 10-20-30 évvel ezelőtti leromlott minőségű utakon közlekedik a bejövő forgalom és általában egy út vezet át a településeken, ami nyáron iszonyatosság teszi a forgalmat, nem beszélve arról, amikor mondjuk júliusban esik az eső…
A parton épülnek az egyen lakóparkok, és ugyanazokon az egysávos, kátyús utakon közlekednek azok, akiknek jó sorsa megengedte, hogy itt lakjanak, mint amin Mari néni közlekedett 30 éve a Vár-lak nevű nyaralójába.

Amiért annyira várjuk a balatoni nyarat:
A fotót Lakotárné Lőrincz Edit küldte be korábbi fotópályázatunkra

Balatoniként kiváltságosnak érzem magam, hisz egész évben nyaralok! Enyém a világ legnagyobb medencéje, hisz enyém az egész Balaton! Télen viszont álmos arcát mutatja, nincs nyüzsgés, amit úgy imádok. Nem lehet új ismeretségeket kötni, új barátokat szerezni, és a lányok. ilyenkor vastag harisnyát húznak, sálba bújtatják hosszú nyakukat és pufidzsekit húznak magukra…szóval a férfiak ezért is várhatják a kikeletet.

Télen a nyaralók csak wellnesseznek a Balatonnál, ki sem dugják az orrukat a beltéri medencék nyújtotta melegből, legfeljebb csak borfesztiválokra látogatnak az északi parton, nah persze ott is inkább a forralt bort részesítik előnyben.
Hiányzik télen a jól megszokott fesztiváli hangulat, a lángos illata, a hekk átható szaga és a táborozó gyerekek felhőtlen zsivaja.

Csend van! Nekem már nyomasztó csend! A parton kutyát sétáltatva nincs, akivel Blöki játszhatna, ő is csak a hattyúkat vagy a vadkacsákat kergeti.
Persze látom én, hogy a víz szép, napos időben ilyenkor is szép, de a ködös-nyákás-szuttyos időben semmi szépet nem látok benne, sőt, talán még taszít is haragos színe…már ha egyáltalán látom a ködtől. És valljuk be, az esetek 80 százalékában ilyen az időjárás télen.
Kongnak az üzletek, vagy ki sincsenek nyitva. Egy balatoni ember egy jót nem is vásárolhat, mert el kell mennie legalább egy megyeszékhelyre, ha egy jót shoppingolna.
A parkok kihaltak, csak az elmúlt nyár emlékeit őrzik.

Szóval, várom a kikeletet aztán gyorsan a nyarat. Tavaly a tavasz, ha jól emlékszem két szép hétköznapi nap volt, aztán már jött is a 20 fok, amikortól már ismét benépesül szűkebb hazám, a Balaton.

Madarász Ildikó

Ildikó nem csak ír, de Ki főz ma címmel gasztroműsort is készít, az adásokat a Balaton Televízió Youtube-csatornáján is láthatod. Kattints a fotóra, és iratkozz fel a csatornára!