Szürkemarha és szürkebarát - Balaton Televízió hírportál

Szürkemarha és szürkebarát

Badacsonytördemicen immár a XVI. Badacsonyi Szürkebarát és Szürkemarha Fesztivált rendezték meg a hétvégén ötven főzőcsapat részvételével.

A versengők az ország minden pontjáról, sőt, még külföldről is érkeztek, hogy a nagy hőségben is főzzék a szürkemarha pörköltet a Faluháznál.

A fesztivál első napja a szokás szerint a szürkebarát borversennyel indult, másnap pedig idén is a karcagi vendégek főzték a birkapörköltet ebédre, de idén a Hortobágyot képviselők is bekapcsolódtak a munkába. A megnyitó ünnepségen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő méltatta, hogy immár 16. alkalommal megrendezik a szürkebarát és a szürkemarha ünnepét.

A Konok kunok csapata szokás szerint palacsintát is sütött, idén egy diszperzites vödörnyi alapanyagból

– Az évek bebizonyították, hogy a gasztronómia e két jeles képviselője jól kiegészíti egymást, ezen a hétvégén mindenki élvezze a csodálatos ízeket – mondta a képviselő.

Sellyei Gábor hegybíró örömét fejezte ki, hogy a rendezvény nevébe bekerült a szürkebarát is. Kérte, hogy vigye tovább mindenki a badacsonyi borok jó hírét.

Guba László Kunmadaras polgármestere úgy fogalmazott, hogy a Nagykunságban régen nem múlt el úgy ünnep, hogy ne lett volna birkapörkölt az asztalon. Köszönetet mondott érte mindazoknak, akik éltetik. Horváth Zoltán badacsonytördemici polgármester szerint az esemény arról szól, hogy baráti társaságok érkeznek ide az ország minden tájáról, hogy megkóstolhassák a badacsonyi borokat, a hungarikum birkapörköltet – mondta a polgármester és megköszönte a település karcagi és kunmadarasi barátai támogatását.

Répás József Kiskunlacháza polgármestere arról beszélt, hogy milyen jó, hogy a magyar értékrendet újjáélesztik néhányan és évről évre egyre többen élvezik azokat visszatérő vendégként.

Délre megtelt a faluház udvara a marhapörköltet ebédelőkkel

A szombati megnyitón Krizsik Alfonz színművész közreműködött szavalattal. Jó ebédhez szólt a nóta, délután pedig fellépett a Tördemic Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes a Sipőcz Band műsora előtt.

Bár szombaton is nagyon sokan voltak a fesztiválon, az esemény csúcspontja a vasárnapi szürkemarha gulyásfőző verseny volt. Az ötven csapat az ország minden tájegységét képviselve főzött a bográcsokban, kondérokban. Többen népviseletben, tájjelegű falatokat és italokat kínálva fogadták az érdeklődőket, és ahogy az lenni szokott, idén is feladták a leckét a zsűrinek.