Szemrevaló Fesztivál Veszprémben

Tizenegy német nyelvű filmmel, köztük több díjnyertes alkotással várja a közönséget október 5. és 15. között a Szemrevaló Filmfesztivál a budapesti Művész moziban, ezt követően pedig Szegeden, Debrecenben, Pécsen és új helyszínként Veszprémben várja a közönséget.

A 12. Szemrevaló (Sehenswert) Filmfesztivál, a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.
Mint írják, október 5-én a budapesti a Művész moziban Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című filmjével kezdődik a filmfesztivál.
Az alkotás középpontjában egy baráti társaság tagjai között kialakuló szerelmi sokszög áll. A nyitóest vendége lesz a film egyik főszereplője, Langston Uibel – olvasható az összegzésben.
A programban szerepel a 2023-as Német és Bajor Filmdíjon egyaránt díjazott Sisi és én című német-svájci-osztrák dráma is, melyben a 40 éves osztrák császárnét Susanne Wolff, Sisi új társalkodónőjét, Sztáray Irmát pedig Sandra Hüller alakítja. A történet szerint Irmát minden megpróbáltatás ellenére rabul ejti a karizmatikus, modern Sisi, ám a külvilág nem nézi jó szemmel az öntörvényű, független szellemet.
A róka című, az idei Bajor Filmdíjon értékelt alkotás Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története. A második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, amit meggyógyít és magával visz a megszállt Franciaországba – írják.
Németország idei Oscar-nevezettje, a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert A tanári szoba című alkotás a Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb vágás díját is elvitte – olvasható a közleményben.
Mint írják, a film az elhivatott, fiatal, matematikát és testnevelést tanító osztályfőnök, Carla történetét mutatja be, miközben a tanári szoba a hatalmi viszonyok laboratóriumává változik, és a gyerekek között is egyre nő a feszültség.
A magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar Az Aranyéveink című svájci vígjátéka egy frissen nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének történetét dolgozza fel humorral, mély együttérzéssel – olvasható az összegzésben.
Bővebb információk a programokról a www.szemrevalofesztival.hu weboldalon találhatók – áll a közleményben.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Újabb sztárok Veszprémben

A fesztivál jövő évi programját bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte: Veszprém megmutatja, hogyan lehet hasznosítani a kultúrában, az oktatásban, a sportban rejlő

tovább olvasom »

Megnyitott a sípálya

Üzemel az 1048 méter hosszú, 176 méteres szintkülönbségű A1-es nagypálya, a 757 méter hosszú pályán járó négyüléses felvonó, valamint a T1-es tanulópálya. Emellett igénybe vehetők

tovább olvasom »

Szólj hozzá!