Száz éve vált ketté a déli és az északi part - Balaton Televízió hírportál

Száz éve vált ketté a déli és az északi part

A trianoni békeszerződés aláírása óta érezhető a Balaton kettéválása, az északi és déli part különbözősége. 

A trianoni békeszerződés aláírása óta érezhető a Balaton kettéválása, az északi és déli part különbözősége.

A békediktátumot 1920. június 4-én írták alá, ezzel nemcsak az ország határait, de az országhatáron belül is új vonalakat húztak, mely kihatással volt a Balaton fejlődésére is.

1921. Magyarország,Balaton,Siófok. Fortepan/PÉCHY LÁSZLÓ

Az első világháború után kezdett lebomlani a tehetős középosztály elzárkózottsága, burokban élése, mert a kispolgárok számára is megnyílt a szintlépés lehetősége. Ezzel a szórakozási, utazás, nyaralási feltételek is megváltoztak. Trianon előtt a tengerparti városok, főleg Fiume volt a kedvelt nyaralóhely, de az elcsatolás után elindult a “Nyaralj itthon!” mozgalom. A Balaton volt a legkézenfekvőbb utazási cél, de az északi part, különösen Balatonfüred, még mindig egy zárt miliőt képviselt, ezért a déli part felé vették az irányt a budapesti polgárság tagjai. A déli part fejlődésnek indult: nyaralók, panziók, szállodák nyíltak sorra, sőt megnyílt az első revüműsort kínáló szórakozóhely is Siófokon. Mindeközben az északi part megmaradt a nyugodtabb, szellemi közélet központjának.

A két partszakasz ma sem egyforma, mindkettőnek megvannak a maga szépségei, szokásai és vonzó elemei. Így biztosan mindenkinek megvan a maga kedvence és annak oka immáron több mint 100 éve.