Sütőtök édesen, és sósan - Balaton Televízió hírportál

Sütőtök édesen, és sósan

Rengeteg fesztivál épül a sütőtök köré a Balatonnál.

Nem csak töklámpásokat lehet belőlük faragni, nem csak a sütőbe lehet őket megsütni – ami, amúgy is isteni – hanem számtalan felhasználási formája létezik, csak nem nagyon tudunk róla. A gasztro rendezvények alkalmával elég széles keresztmetszetet kapunk a süteményekben való megjelenéséről, de sósan sokan idegenkednek tőle. Jómagam a 2018-as évet a sütőtök évének nyilvánítottam a konyhámban.

Igazi kis kísérleti labort rendeztem be, vettem vagy hét kiló tököt.

Készítettem pitét póréval, töltöttem vele tekercset, egy kis fetával felturbózva, készült belőle túrós torta, liszt nélkül, és persze a nagy favoritom, a sütőtökös latte sem maradhatott el.  A családom jól tűrte, bár a második héten már jól esett nekik a lecsó is.

Szerintem nem sokan tudják, hogy mindamellett, hogy nagyon jó ízű, a sütőtök hatása egészen különleges is a szervezetünkre.

Kisimítja a ráncokat, lassítja az öregedést, serkenti az agyműködést és enyhíti a depressziót, vagy a levertséget. Tehát, ha elegendőt eszünk belőle, szépek, okosak és vidámak leszünk tőle. Nagyanyáink már rég felfedezték jótékony hatásait és ajánlották béltisztítónak, vízhajtónak, sőt, még az urakra is jótékony hatással van, már ami a potenciájukat illeti.

Már a színéről is jól láthatjuk, hogy sok benne a karotin, de bővelkedik A-, B-, és C-vitaminban és a vértisztítást a kálium tartalma szavatolja.

Amennyiben a kedves olvasó kedvet kapott egy kis sós pitéhez, aminek a tölteléke a narancssárga tök, azt nagyban bátorítom, mert csodás meglepetésben lesz része, hogy nem csak desszertnek és levesnek jó ez a zöldség.

Miként készítsük?

A legegyszerűbb, ha vásárolunk előre elkészített vajas tésztát és azzal dolgozunk. A tésztát kinyújtás után a pite formába tesszük – amennyiben nem áll otthon rendelkezésre, úgy teljesen megteszi egy gyümölcstorta forma – a sütőtököt megfőzzük/sütjük, pürésítjük, adunk hozzá egy kis tejszínt, sózzuk, borsozzuk, reszelünk hozzá egy jó adag füstölt sajtot, teszünk hozzá 1-2 tojást, majd megágyazunk neki egy fél póréhagymával és a masszát beleöntjük.

35-40 perc múlva rátesszük a póré másik felét, és nagyjából 5 perc alatt készre sütjük. Hidegen, melegen egyaránt isteni.

Ha pedig csigákat akarunk, akkor a tésztára nyújtás után kenjünk egy tojást, szórjuk meg lilahagymával, feta sajttal, apróra vágott tökkel, sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá valami zöld fűszert és feltekerés után, vágjunk belőle csigákat. Húsz perc alatt készen van.

De, hogy ne csak sós, hanem édes legyen, jöjjön az idei év nagy kedvence, a túró torta, sütőtökkel.

dav

Túrós sütőtök torta-liszt nélkül

Hozzávalók a túrós tésztához:

50 dkg túró

2 tojás

15 dkg cukor/barnacukor

1,5 evőkanál keményítő

2 dkg mák

a sütőtökös tésztához:

50 dkg főtt sütőtök pürésítve

2 tojás

12 dkg cukor/barnacukor

1 teáskanál reszelt citromhéj

1,5 evőkanál keményítő

Elkészítés:

A túrókrém alapanyagait egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a mákot (nem darálva).

A főtt sütőtöknek kikaparjuk a belsejét, majd robotgéppel pürésítjük. A tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a citromhéjat hozzákeverjük a kihűlt sütőtökhöz.

Egy közepes méretű tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel/zsemlemorzsával. A túrós masszát és a sütőtök krémet egy kanál segítségével rétegezzük. A forma közepén kezdjük a rétegezést, először egy adag sütőtökkrémet teszünk bele. Egy kanállal túrókrémet kanalazunk mellé, megpróbálunk szép körformát alkotni. Így tesszük a töltelékeket a formába, egészen addig, amíg elérünk a széléig.

Hogy a torta még szebb legyen, egy fogpiszkálóval vonalakat húzunk bele, a közepétől kifelé haladva. 170 fokos sütőben nagyjából 40 percig sütjük.

Választhatunk más formát is a sütéshez: kuglóf, vagy őzgerinc, esetleg piteformát.