Balaton Televízió – A balatoni élmény portál!

2025. szeptember 9., kedd

Strandételek akkor és most

 Isten igazából balatoni lány voltam. Körülbelül három percre laktam a parttól, minden nyáron bronzszínűre barnultam, és persze minden nyarat szinte végig dolgoztam – ahogy minden balatoni lány.

Akkoriban már 14 éves kortól lehetett nyári, vagy idénymunkát vállalni, így természetesen a ruhatáram bővítésének reményében, elmentem legalább egy hónapra dolgozni.

Számtalan diákmunkát végeztem: dolgoztam pulóverpiacon, árultam farmerokat, nyomott gyerekpólókat, sütöttem lángost, majd palacsintát, árultam fagyit, és persze pincérkedtem is.

A lángos sütőben annyira meleg volt, hogy naponta mintegy 5-6 liter szódát ittam, a palacsintának áttetszőnek kellett lennie, és persze a fagyit porból kevertem. Úgy, mint szinte mindenki a nyolcvanas-kilencvenes években.

 Akkoriban a siófoki kikötőben a legnépszerűbb étel a hurka és a kolbász volt, és csak a nagyon pénzes nyugatnémet turisták ettek pecsenyét kovászos uborkával. A strandon napozás közbeni bóbiskoláskor ezerszer keltett fel az alábbi mondat: “Friss, forró főtt kukoricát tessék! Májsz bitte!” – és ki sem kellett nyitnom a szemem már tudtam, hogy egy középkorú nő tolja a bicaját, rajta damasztterítőbe csomagolt főtt kukorica lapult, elől pedig a szalvéta és a sószóró. Sült halat is lehetett kapni, de akkor még volt keszeg is.

Harminc év alatt sokat, és mégsem sokat változott a kép.

Most is árulnak kukoricát, most is van lángos, palacsinta, hekk, és fagyi is, de szerencsére már akad más alternatíva.

Jó példa erre a balatonfenyvesi Konyhám, amit Szikra Gabi vezet. Mit vezet! Mint egy repülésirányító, úgy kormányoz, és ezt a legnagyobb közvetlenséggel és lazasággal teszi. Most találkoztam vele először, de miután észrevettem, hogy ugyanúgy villakarkötőt visel, mint én, máris tudtam, hogy mi jól megfogjuk érteni egymást.

Gabi lezuhant mellém a kis idilli, romantikus, vintage jegyeket viselő strandbüféje asztalához és csak sorolta a fogásokat. Próbáltam először befogadni az információt az agyamba, később a gyomromba. Persze nem a minőséggel volt a baj, hanem sokkal inkább a mennyiséggel. Úgy éreztem Gabi meg akar győzni, ami sikerült is az első fogás után, nem kellett várnunk a hatodikig. Marhapofa a strandon? Kecskesajtos álom, diós-sajtos tortizza? Sóskaramellás rizs, tökéletes csokoládés szuflé? Igen, igen és igen!

Persze a reggelit is megkóstoltam: töltött, nem olajban, hanem lapon sütött bundás kenyér, úgy a végére. És Gabi mosolya ellenállhatatlan.

Szóval akad már más opció a forrókukorica kiváltására. Hiszen ezért a menüért érdemes lejönni az autópályáról, akár hetente is.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Szólj hozzá!

300x250

Kövess minket Facebookon!

300x250

Kiemelt videó

300x250