St. Martin másképpen

St. Martin szaxofonművész adott koncertet a gyulakeszi Csigó Malomban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával. Az esten a művész felesége, Ildikó saját készítésű ékszereit mutatta be.

A Csigó Kult Fest 2022 programsorozata a Pánsíptól a szaxofonig című előadása teltházat vonzott a malomba. A rendhagyó, hangszer bemutatóval egybekötött koncerten a közönség megismerhette azokat a hangszereket, a pánsípot, a szoprán és alt szaxofonokat, amelyeken St. Martin játszik. Egymást váltották a melankolikus és a dinamikus szerzemények, az előadó jól ismert dallamokkal és saját szerzeményekkel is érkezett a közönséghez.

Beszélt arról is, hogy az 1814-ben született Adolphe Sax-nak köszönhető az első szaxofon és hogy sokan a szoprán szaxofont az egyenes formája miatt nem ismerik fel, pedig többnyire csak a mélyebb hangolásúak vannak görbületekkel ellátva. 19-24 lyuk van egy hangszeren, amely egyébként rézből készül. A megszólaltatásához a többi rézfúvós hangszerrel szemben elengedhetetlen a nád, az és a fúvóka között rés van. Méretük különböző lehet. Utóbbi Franciaországból származik, speciális anyag. St. Martin vallotta, hogy Selmer szaxofont használ. – Ez az ötös skálán hármas lehet, de nem mindegy az sem, hogy milyen fúvókát használunk és a hangolása szintén lényeges. Sok hangszer készült kísérletezéssel, a zenészek között a legnépszerűbb a szoprán, az alt és a tenor, előbbieknél a B, és az Esz, utóbbinál a B hangolás maradt meg főként. Pánsíp tanárok nincsenek, ő maga is autodidakta módon tanult meg játszani a hangszeren, amelyet 35 éve használ.
Az est a Horváth Pince borainak kóstolásával zárult.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Újabb sztárok Veszprémben

A fesztivál jövő évi programját bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte: Veszprém megmutatja, hogyan lehet hasznosítani a kultúrában, az oktatásban, a sportban rejlő

tovább olvasom »

Megnyitott a sípálya

Üzemel az 1048 méter hosszú, 176 méteres szintkülönbségű A1-es nagypálya, a 757 méter hosszú pályán járó négyüléses felvonó, valamint a T1-es tanulópálya. Emellett igénybe vehetők

tovább olvasom »

Szólj hozzá!