Rendhagyó versnépszerűsítő programok

A Deák szakközépiskola diákjaiból álló alkotócsoport – a Leírhatatlan(ok) nevet viselő versíró műhely – kedden mutatkozik be a zalaegerszegi Apáczai tagkönyvtárban. A rendezvény vendége lesz Balaton Imre író, a könyvtárosokból álló Az Alkotó Pihent zenekar megzenésített verseket, gyermekeknek szóló dalokat ad elő – mondta el az MTI-nek Tóth Renáta, a megyei könyvtár olvasószolgálati csoportvezetője.


A Leírhatatlan(ok) és a könyvtári zenekar csütörtökön, a költészet napján a Deák Ferenc megyei könyvtár meglepetésprogramokkal színesített, kötetbemutató rendezvényén lép fel. Az irodalmi délutánon a Pannon Tükör legújabb számát és a kulturális folyóirat Les neiges d’antan című válogatáskötetét mutatják be. A résztvevők Izsó Zita Éjszakai földet érés című könyvét is megismerhetik, a meglepetésprogram az “újkori verselés” – Varga Vencel és Székely Zoárd Told a rímet! című slam poetry estje – lesz.
A könyvtárosok a költészet napján a polgárőr egyesületek kéklámpás motorosainak kíséretében versnépszerűsítő programmal keresik fel az iskolákat: a rendhagyó találkozón verseket szavalnak, az iskolák udvarán Az Alkotó Pihent zenekar előadásában megzenésített versek csendülnek fel és lufikba zárt, kinyomtatott költemények szállnak majd a magasba – ismertette a részleteket Tóth Renáta.
A Lóerőn a költészet című kezdeményezéssel az irodalom sokszínűségére szeretnék felhívni a figyelmet – fogalmazott. Szólt arról is, hogy a könyvtárosok kötetbe foglalták a legkedvesebb verseiket, a kiadványokkal azokat az embereket jutalmazzák meg, akik a költészet napján kérésükre a város fő terén verset szavalnak.
A Keresztury művelődési központban a Magyarucca Zenekar Innen és túl – Lélek-kereső versdalok címmel ad koncertet csütörtökön. Az összeállításban magyar költők megzenésített versei hangzanak el, és azt a folyamatot is szeretnék bemutatni a közönségnek, amikor a vers dallá formálódik – jelezte Z. Lukács Sándor, a versek megzenésítője.


Keszthelyen, a Balaton Színházban József Attila születésnapján az “évfordulós” költők – Ady Endre (1877-1919) és Weöres Sándor (1913-1989) – és József Attila megzenésített verseit énekli Joó Tamás. A műveket a Pro Kultúra Keszthely címmel kitüntetett Helikon Versmondó Kör tagjai szavalják el – ismertette Csengei Ágota, az intézmény igazgatója.
Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban a csaknem másfél évtizedes hagyomány szerint a költészet napján vers- és prózamondó találkozóval emlékeznek Nagy Gáspár (1949-2007) költő, prózaíróra.
A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.

Oszd meg ismerőseiddel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Neked ajánljuk még!

Újabb sztárok Veszprémben

A fesztivál jövő évi programját bemutató hétfői budapesti sajtótájékoztatón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte: Veszprém megmutatja, hogyan lehet hasznosítani a kultúrában, az oktatásban, a sportban rejlő

tovább olvasom »

Megnyitott a sípálya

Üzemel az 1048 méter hosszú, 176 méteres szintkülönbségű A1-es nagypálya, a 757 méter hosszú pályán járó négyüléses felvonó, valamint a T1-es tanulópálya. Emellett igénybe vehetők

tovább olvasom »

Szólj hozzá!